Extrém ötletek a klímaváltozás ellen: így csökkentenék a marhák metánkibocsátását

Extrém ötletek a klímaváltozás ellen: így csökkentenék a marhák metánkibocsátását

MTI
A légkörbe kerülő metán mennyiségének csökkentése gyorsabban hozhat eredményt a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mint a szén-dioxid elleni lépések - olvasható a Magyar Nemzet szerdai lapszámában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az emberi tevékenységhez köthető metánkibocsátás két fő forrása az állattenyésztés, valamint a kőolaj- és földgáztermelés - előbbi a globális metánkibocsátás harmadáért, míg az utóbbi az ötödéért felel - írta a lap a Fidelity International befektetési szolgáltató tanulmányára hivatkozva. Az állattenyésztésben egyebek közt speciális takarmányozással, sőt tehénmaszkkal is kísérleteznek a szakemberek a metánkibocsátás csökkentésére.

Az Egyesült Királyságban működő Zelp agrotechnológiai startup például egy olyan szarvasmarhamaszkot fejlesztett, amely az állat böfögése metántartalmának felét képes semlegesíteni. A svájci Mootral fokhagyma- és citruskivonatot tartalmazó takarmánykiegészítőjével a cég szerint akár 38 százalékkal csökkenthető a szarvasmarha metánkibocsátása. Egy nemrég elvégzett kutatásból pedig az derült ki, hogy a szarvasmarha-takarmányhoz adagolt kis mennyiségű tengeri hínár akár a káros gáz 82 százalékos csökkenéséhez is vezethet. A kereskedelmi felhasználáshoz legközelebb álló termékek egyike a dán DSM multinacionális vállalat táplálékkiegészítője, a Bovaer, amelynek alkalmazásával mintegy 30 százalékkal csökkenhet a metánkibocsátás. A Fidelity szerint egyre több jel utal arra, hogy a fejlett országokban már nem nő tovább az egy főre jutó húsfogyasztás, ugyanakkor a fejlődő országokban nem ez a helyzet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?