Elképesztő ötlet: disznók költöztek a holland repülőtérre, hogy elűzzék a madarakat

Elképesztő ötlet: disznók költöztek a holland repülőtérre, hogy elűzzék a madarakat

MTI
Disznókkal próbálják távol tartani a madarakat az amszterdami Schiphol repülőtér kifutópályáiról és a környékről, megelőzendő, hogy azok összeütközzenek a repülőgépekkel. Az alapötlet szerint ahol a disznók megtisztítják a tápláléktól a talajt, ott már nem kutatnak élelem után a vadludak és más madarak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenlétük elég ahhoz, hogy a ludak ne szálljanak le a pályára - mondta Josse Haarhuis földműves, aki a repülőtér mellett lévő kéthektáros területet gondozza, ahol nemrég learatta a cukorrépát. A sertések megeszik a termés maradékát, és miután elmennek, a madarak már nem találnak több élelmet, ezért okuk sincs arra, hogy odamenjenek.  A disznók bevetéséről a repülőtér azért is adott ki közleményt, hogy az utasok ne lepődjenek meg, ha meglátják az állatokat a kifutópályák közelében. A cél "az optimális repülési biztonság szavatolása". A sertések alkalmazása része a számos technikai intézkedést is tartalmazó, madarak elleni védekezési projektnek, melyben hanggenerátorok és lézeres fényszórók is szerepelnek. Hogy sikeres-e a különleges madárijesztők alkalmazása, a repülőtér közlése szerint speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?