Nagy port kavart az unió új mezőgazdasági stratégiája: de miről is szól valójában?

Nagy port kavart az unió új mezőgazdasági stratégiája: de miről is szól valójában?

A Termőföldtől az asztalig az Európai Green Deal egyik legfontosabb stratégiája, amely a teljes élelmiszer-rendszerek kifogástalanabbá, egészségesebbé és környezetbarátabbá tételét célozza. Az élelmiszer-termelés és előállítás ugyanis, ha nem fenntartható, nem lehet ellenálló az olyan krízisekkel szemben, mint most a koronavírus-járvány.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Bizottság azon az állásponton van, hogy az emberiségnek újra kell terveznie az élelmiszetermelését, ugyanis ez tehető felelőssé az üveghatásúgáz-kibocsátás közel egyharmadáért, a természetes erőforrások nagy részének felhasználásáért, a biodiverzitásban tapasztalható veszteségekért és olyan egészségügyi problémákért is, mint az alul- és a túltápláltság, emellett pedig nem nyújt tisztességes gazdasági megtérülést és megélhetést az ágazat elsődleges szereplőinek, olvasható az Európai Bizottság oldalán.

A Bizottság szerint azzal, ha az emberiség egy fenntarthatóbb útra tereli az élelmiszer-termelését, egyben új lehetőségeket is nyit az élelmiszer-értéklánc szereplői számáta. Az új technológiák és a tudományos felfedezések, kombinálva az egyre növekvő termelői és fogyasztói tudatossággal, valamint az igénnyel a fenntartható módon megtermelt élelmiszereket illetően, ezek minden érdekelt számára fontosak lehetnek. A stratégia az élelmiszer-előállítás, -feldolgozás, -elosztás és -fogyasztás területein is komoly változásokat hozna. A Termőföldtől az asztalig stratégia egy olyan, fenntartható élelmiszer-rendszerre való átállás gyorsítását célozza, amely:

  • semleges, vagy pozitív hatással van a környezetre;
  • segít semlegesíteni a klímaváltozást, de képes alkalmazkodni annak hatásaihoz;
  • segít a biodiverzitás javulásában;
  • megvalósítja az élelmiszer-, tápanyag-biztonságát, valamint javítja közegészségügy helyzetét, valamint mindenki számára biztosíja a hozzájutást a megfelelő mennyiségű, biztonságos, tápláló és fenntartható módon termelt élelmiszerhez;
  • biztosítja az élelmiszerek megfizethetőségét, miközben méltányosabb gazdasági hozamot generál, előmozdítja az Európai Unió ellátási ágazatának versenyképességét és előmozdítja a tisztességes kereskedelmet.

A stratégiának vannak szabályozási és nem szabályozási kezdeményezései, és vallja, hogy a méltányos átállásban a közös európai mezőgazdasági és halágazati politikák játszhatnak kulcsszerepet. A stratégia végrehajtásának és a fenntartható élelmiszer-politika kidolgozásának támogatása érdekében javaslatot nyújtanak be a fenntartható élelmiszerrendszerek jogi keretére. Összegezve a Covid-19 világjárvány tanulságait, a Bizottság készenléti tervet fog kidolgozni az élelmiszer-ellátás és az élelmezésbiztonság biztosítása érdekében. Az Európai Unió kereskedelempolitikája és a nemzetközi együttműködési eszközök révén támogatja a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerekhez való globális átmenetet.

A tisztességes, egészséges és környezetbarát élelmezési rendszerre való áttérés lehetővé tétele és felgyorsítása érdekében a tanácsadási szolgáltatások, a pénzügyi eszközök, valamint a kutatás és az innováció is nélkülözhetetlenek, mivel segíthetnek a feszültségek feloldásában, megoldások kidolgozásában és tesztelésében, az akadályok leküzdésében és az új piaci lehetőségek felfedésében. A stratégiát és az Európai Uniót jelenleg számos kritika éri amiatt, hogy a Termőföldtől az asztalig és a Green Deal megvalósítása során úgy róna többletterheket a mezőgazdasági ágazat szereplőire, hogy közben jelentős forrásokat vonna el a területről.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közelmúlt eseményei rámutattak, hogy mennyire sebezhető az élelmiszerlánc az olyan zavarok által, mint például a most tomboló koronavírus-járvány. A zavar az élelmiszerlánc négy fő állomása egyikén, vagy mindegyikén jelentkezhet: az előállítás során a munkaerőhiány okozott komoly problémákat, míg a feldolgozás területén az üzemek bezárása és leállása, a szállítási fázisban a fuvarozással kapcsolatos nehézségek jelentkeztek, a fogyasztás területén pedig a HoReCa-szektor lenullázódása. Az Európai Bizottság ezért jelentést készített arról, hogy az élelmiszerlánc mely területein milyen tendenciák jellemzőek, és mely gyakorlatokon kellene változtatni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?