Nagy segítség érkezik: ezzel minden magyar gazda jól járhat

Nagy segítség érkezik: ezzel minden magyar gazda jól járhat

MTI
Farkas Sándor a 33. Farmer Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás és vásár megnyitóján azt mondta, a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig tartó időszakában a magyar agrárium fejlesztésére szánt források - a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt - minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A teljes forráskeretből csaknem 2900 milliárd forint a vidékfejlesztés céljait szolgálja, a legfontosabb fejlesztési prioritás pedig az erőforráshatékony, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripar megerősítése - tette hozzá az államtitkár. Ennek érdekében fenntartják a stratégiai ágazatnak tekintett élelmiszeripar magas szintű támogatását, a kapcsolódó pályázati felhívásokat 200 milliárd forint keretösszeggel már megnyitották - jelezte, hozzátéve, hogy támogatják az állattartó telepek és a kertészeti üzemek fejlesztését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatják továbbá a termelési együttműködéseket, az öntözővíz hatékony felhasználását, és kiemelt céljuk a generációváltás ösztönzése - mondta a parlamenti államtitkár. Farkas Sándor azt mondta, a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy 2030-32-re több mint húszmillió embernek biztosítson élelmiszert. A szakember kitért arra is, hogy az aratási munkák július 24-ig érdemben befejeződtek, az ország kenyere biztosított.

A nyári aratású növényeknél a hazai szükségleten túl jelentős, több millió tonnás export árualap is képződött - hangoztatta Farkas Sándor, kiemelve, hogy "a hazai gabonapiacon zavarokat okozó tényezők hatása az elmúlt hónapokban csökkent". Hozzátette:

Magyarországra továbbra sem érkezhet közvetlenül ukrán áru semmilyen irányból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hajdú-bihari elnöke a minőségi tudás integrálását sürgette az ágazatba. Szerinte támogatásból nem lehet élni, a magyar agráriumnak versenyképesnek kell lennie a környezetével. Paradigmaváltást sürgetett a vízgazdálkodásban, "meg kell tartani a vizet a Kárpát-medencébe" - hangoztatta. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 05:59
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02