Megfejtették! - Gombákkal kommunikálnak egymással a növények

MTI
Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről - fedezték fel brit kutatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Aberdeeni Egyetem, a James Hutton Intézet és a Rothamstedi Kutatóközpont tudósainak meglátása szerint a növények olyan közönséges gombafajta közvetítésével "beszélgetnek", mint a Mycorrhiza. Ez a gomba a zöld növényeken telepszik meg - azaz rendkívül gyakori -, és a gazdanövény fotószintézisének termékeiből él, cserében pedig hírvivőként szolgál. A kutatók meglátása szerint levéltetű-támadás esetén a növények vegyi jeleket küldve figyelmeztetik társaikat, továbbá olyan vegyületet választanak ki magukból, amely elűzi a tetveket és vonzza a darazsakat, azok meg a levéltetűk természetes pusztítói.

A kutatók földalatti gombahálózattal összekötött és kapcsolat nélküli növényeket vizsgáltak. Arra jutottak, hogy a hálózathoz nem kapcsolódó növények nem riadóztatják társaikat vegyi jelekkel.

Mivel korábbi tanulmányok szerint növények képesek a levegőn keresztül is értekezni egymással vészjelző vegyületek kiválasztásával, a brit tudósok a gombahálózattal összekapcsolt növényeket lefedték zsákokkal, így légi kapcsolatuk lehetetlenné vált, csakis a "telegombás" maradt, a figyelmeztetés viszont megtörtént.

John Pickett kutató úgy véli, hogy a mezőgazdaságban hasznosítható tudatosan is a gombahálózat. Elméletileg, ha egy ültevényen egy "önfeláldozó" növény riadóztatja a többit, akkor azoknak idejük lehet felkészülni kártevők támadása ellen - adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06