Luxusnyaralók végzik ki a balatoni borokat

MTI
Építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein a borászok. A cél a szőlők megóvása, ezek helyén ugyanis tömegével húzzák fel a medencés nyaralókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ingatlanpiacon tapasztalható fellendülés tovább növelte az érdeklődést az észak-balatoni külterületi szőlők iránt. A borászok építési moratórium bevezetését kezdeményezték, hogy megóvják a tőkéket. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé.

Az aláírók szerint elindult a táj visszafordíthatatlan megváltoztatása a Balatonnál, és a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező folyamat zajlik.

Az észak-balatoni kultúrtájon, az ország egyik legértékesebb szőlőterületén sorra épülnek a medencés nyaralók olyan külterületi ingatlanokon, ahol az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak gazdasági épületeket lehetne létesíteni, továbbá a terület 80 százalékán szőlőművelést kellene végezni - fejtette ki Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke.

Becslések szerint több ezer ingatlan épült szabálytalanul  az északi part szőlőterületein. Minimumcélként a borászok, civilek, településvezetők azt akarják elérni, hogy az államigazgatás szigorúan betartassa az érvényben lévő jogszabályokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06