Felpörgetnék a fejlesztéseket a magyar gyümölcstermelők: kiderült, mire várnak most

Felpörgetnék a fejlesztéseket a magyar gyümölcstermelők: kiderült, mire várnak most

MTI
A gyümölcstermelők nagy hányada elindulna egy ültetvénytelepítési és -korszerűsítési pályázaton, sőt egy részük támogatás nélkül is belevágna a fejlesztésbe - derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felméréséből, amelyet a Világgazdaság ismertetett hétfői számában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakmai szervezet azután kérdezte meg tagjait, hogy az Agrárminisztérium novemberben jelezte, hogy pályázatot ír ki a Vidékfejlesztési program keretében új gyümölcs- és gyógynövényültetvények telepítésére, öntözőrendszer kiépítésére, továbbá lehetőség lesz jégvédő háló és fagyvédelmi rendszerek kialakítására és gépbeszerzésekre is.

A FruitVeB felmérésén a válaszadók 91,9 százaléka jelezte: elindulna egy ilyen pályázaton. A legtöbben ültetvénygépesítést terveznek, és zöldmezős gyümölcstelepítésben is valamivel többen gondolkodnak, mint az ültetvény kivágása utáni új telepítésben, a válaszadók egyharmada pedig a meglévő ültetvényét korszerűsítené. 

A válaszadók csaknem felénél szerepelt az alma a telepítendő gyümölcsök között, majd a szilva, a meggy és a kajszibarack a sorrend. 

Az alma és a meggy a mai gyümölcstermesztés több mint felét adja, a csonthéjasoknál pedig a szilva és a kajszi foglalja el a legnagyobb területet, vagyis a telepítési szándék gyakorlatilag leképezi a jelenlegi szerkezetet

 - mondta a Világgazdaságnak Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke.

A potenciális beruházók több mint 8 százaléka akkor is végrehajtja a fejlesztést, ha nem nyer a pályázaton, ezért a munkákat már az elbírálás előtt elkezdi. Körülbelül ugyanennyien fejlesztenek szintén a pályázat eredményétől függetlenül, de a kezdéssel megvárják a döntést. Több mint 47 százalékuk viszont nem hajtja végre a beruházást, ha nem kap támogatást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?