Elképesztő rekord: ki nem találnád, mekkora a világ legnagyobb növénygyűjteménye

Elképesztő rekord: ki nem találnád, mekkora a világ legnagyobb növénygyűjteménye

MTI
Megdöntötte a világ legnagyobb, egyetlen helyen lévő élőnövény-gyűjteményének rekordját a londoni Kew Gardens a Guinness Világrekordok (GWR) közlése szerint - írta meg csütörtökön a BBC.com.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 1759-ben létrehozott királyi botanikuskert (Royal Botanic Gardens - RBG) 16 900 különleges növényfajjal rendelkezett 2019 májusi leltár szerint. Így ez az egyetlen botanikuskertben élő legnagyobb növénygyűjtemény.
Richard Barley, az RBG kertészeti igazgatója fantasztikus megtiszteltetésnek nevezte a rekord elismerését.

Ez felhívja a figyelmet a botanikus kertek fontosságára az egész világon. Nemcsak gyönyörű helyek, de az inspiráció és az oktatás nélkülözhetetlen központjai is

- vélte Richard Barley.

A Kew Gardensben várhatóan jelentősen növekedni fog a növények hivatalos száma, hiszen a gyűjtemény leltározása jelenleg is zajlik. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszín önállóan is rekordernek számító növényeknek is otthont ad. Ilyen például a titánbuzogány, a világ legmagasabb és legbűzösebb növénye. 2020-ban egy Kew Gardensben nevelt kancsóka döntötte meg a világ leghosszabb kancsókacsapdájának rekordját: a tölcsérszerű képződmény 43 centiméter volt szárától a zárófedeléig.

Szintén az RBG-hez tartozik a világ legnagyobb magraktára, a Millenium magbank, mely a Nyugat-Sussex-i Wakehurst botanikus kertben található. Az intézmény mintegy 40 ezer faj több mint 2,4 milliárd magját őrzi.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02