Komoly veszély fenyegeti az ázsiai ország élelmiszer-ellátását: súlyos döntést hoztak

Komoly veszély fenyegeti az ázsiai ország élelmiszer-ellátását: súlyos döntést hoztak

MTI
Srí Lanka ismét engedélyezte a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében, egyúttal azonnali hatállyal újra engedélyezte a gyomirtó és rovarölő szerek importját - jelentette be Udit Dzsajaszinge, az illetékes minisztérium főtitkára. A szakember hangsúlyozta, hogy ezt a döntést az élelmiszer-ellátás biztonságának szavatolása érdekében hozták meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ország gazdasága megszenvedte, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett a turizmus, ami 3,6%-os gazdasági zsugorodáshoz vezetett, a külföldi turisták elmaradása miatt pedig megcsappantak a devizakészletek. A spórolás érdekében a kormány már korábban megtiltotta egyes termékek importját; nem lehet járműveket, egészségügyi cikkeket, de étolajat vagy kurkumát sem importálni, pedig az a helyi konyha egyik legfontosabb fűszere. A múlt hónapban a szigetország egyetlen kőolajfinomítóját is leállították, mert dollár híján az olajvállalat képtelen volt kőolajat vásárolni.

Ezt tetézte, hogy a Srí Lanka-i elnök, Gotabaja Radzsapaksza tavasszal úgy döntött, hogy az ország mezőgazdaságát elsőként a világon 100%-ban biotermelésre kell átállítani, s ezért betiltották a növényvédőszerek importját. Emiatt termőföldek tömege maradt megműveletlenül, és élelmiszerhiány alakult ki. A múlt héten a rizs, a zöldségek és egyéb alapvető élelmiszerek ára megduplázódott Srí Lankán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?