Hamarosan egész Magyarországot ellepik az erdők: rengeteg fát ültetnek

Hamarosan egész Magyarországot ellepik az erdők: rengeteg fát ültetnek

MTI
A faültetés hagyományosan a jövőbe vetett bizalom kifejeződése, "mi is fákat ültetünk, mert mindannyian bízunk a jövőben!" - hangoztatta az agrárminiszter Kecskeméten. Azt követően, hogy a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetben, a Városfa szakmai program keretében óvodás gyerekek kiválasztották az elültetni tervezett facsemetéket, Nagy István rendkívül fontosnak nevezte Magyarország életében a "teremtett világunk" megóvását. A természetvédelemről, a klímaváltozás elleni küzdelemről nem elég beszélni, aktívan cselekednünk kell - hívta fel a figyelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere (Fidesz-KDNP), Bács-Kiskun megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje elmondta: Kecskeméten az óvodák környékére, udvarára ültetik a kiválasztott fákat. A gyerekek által kiválasztott, majd később általuk gondozott fák segítik a szemléletformálásukat, és a remények szerint így a gyerekek olyan felnőttekké válnak, akik számára a természeti környezet megóvása érték lesz.
Nagy István közölte, hogy világszinten is jelentősnek számító erdőtelepítési munka indult Magyarországon és tart napjainkig, aminek az utóbbi években a 2019-ben meghirdetett Országfásítási Programmal adott új lendületet az agrártárca. A program hosszú távú célja, hogy 27 százalékra nőjön hazánk fával borított területe - emelte ki Nagy István, hozzátéve: ez az utóbbi száz év legnagyobb fásítási programja Magyarországon.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter az erdőterület növelése mellett a települések zöldítését is fontos feladatnak nevezte, ezért az Agrárminisztérium 2020-ban elindította a Településfásítási Programot is. A program során több mint 1300 településen már több mint 36 ezer fát ültettek el. Örömtelinek és példamutatónak nevezte, hogy a Mol Új Európa Alapítványa és a Megyei Jogú Városok Szövetsége is csatlakozott ehhez a mindenki számára nyitott kezdeményezéshez. Vállalásuk első eleme, hogy ne csak a tízezernél kevesebb lakosú településeken ültessenek fákat, hanem a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken is - közölte. Az Agrárminisztérium, az állami erdőgazdaságok és az erdészeti szakmai szervezetek partnerek a Mol zöldítési céljainak megvalósításában - mondta. Kiemelte: a fásítási program során 7000 sorfát ültetnek el még idén a tízezer és annál nagyobb lakosú településeken.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondta: a programban településenként harminc-hetven fát terveznek ültetni. Ehhez szakembereket, eszközöket biztosítanak, hogy a lehető legjobb minőségben történjen az ültetés. Szeberényi Gyula Tamás fontosnak nevezte a zöldítési célok mellett azokat a közösségi programokat is, amelyek során a települések elültetik és fenntartják ezeket a fákat. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy "komoly" fásítási programot indítottak a városban. Az elmúlt években 2500 fát ültettek a településen, a Velünk zöldül Kecskemét! programban 30 ezer facsemete ültetését készítik elő - számolt be. Hozzátette: egy összetett programról van szó, megváltoztatták a véderdők gazdálkodásának metodikáját, a közterületekre ültetni tervezett fák rangsorolását és gondozását is. Kiemelte: örömmel csatlakoztak a Városfa szakmai programhoz, amelynek része a szemléletformálás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?