Súlyos gondok vannak a magyar agráriumban: ezeket sürgősen meg kell oldani

Súlyos gondok vannak a magyar agráriumban: ezeket sürgősen meg kell oldani

MTI
A kormány a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban összesen 4265 milliárd forint összegű forrást tesz elérhetővé 2022 és 2027 között a gazdálkodók és a vidéki vállalkozások számára, amely háromszorosa a korábbi időszakban hozzáférhető támogatásoknak. A járvány és az elhúzódó háború is rávilágított a magyar agrárium és élelmiszerellátás biztonságának fontosságára; a nemzeti kormány politikájának köszönhetően a magyar agrárium jelentősen megerősödött és válságálló, a magyar gazdák pedig a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására - közölte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke egyeztettek a magyar agrárium jövőjéről. A miniszterelnöki biztos tájékoztatta a MAGOSZ elnökét, hogy a magyar gazdák - jelenleg Magyarországon 500 ezren élnek agrárgazdaságból - a jövőben is számíthatnak Magyarország kormányának segítségére és támogatására. Ezt erősíti az az együttműködési megállapodás is, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke írt alá március 5-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a MAGOSZ vezetőivel. A kormánnyal folytatott együttműködés eredményei közül kiemelkedik az uniós agrártámogatásokhoz kapcsolódó állami hozzájárulás növelése, amely kivételesen szerencsés helyzetet teremt a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság számára - írták. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Jakab István a közlemény szerint elmondta: a nemzet sorsa függ attól, hogy az eddigi eredményeket sikerül-e a következő években is megőrizni. Fontosnak nevezte, hogy a magyar földet magyar tulajdonban kell tartani, az ország erőforrásait hatékonyan kell fölhasználni, és meg kell teremteni az élelmiszer-önrendelkezést a Kárpát-medencei gazdák összefogásával. Mindketten egyetértettek abban, hogy a következő évek legfontosabb feladatai közül kiemelkedik a vízgazdálkodási és vízhasznosítási stratégia megalkotása - mint azt a jelenlegi rendkívül aszályos időszak is mutatja -, biztosítva ezzel a szükséges forrásokat és beruházásokat. Kiemelték, hogy a koronavírus-járvány szinte még alig ért véget, az ukrajnai háború máris új válságot idézett elő, amelyet az aszályos időszak tovább nehezít. 

Éppen ezért a gazdák tudásáért, munkájáért, kitartásáért különösen hálásnak kell lennünk, hiszen ők azok, akik a magyar emberek biztonságos élelmiszerellátását napról napra biztosítják.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?