Óriási pusztítást végez ez a betegség a földeken: így védekezz ellene

Óriási pusztítást végez ez a betegség a földeken: így védekezz ellene

MTI
A növényvédelmi munkák támogatása érdekében a jövőben levélnedvesség-tartammal kapcsolatos információkat is közöl a HungaroMet Zrt. a honlapján. Azt írták: a www.met.hu honlap Agrometeorológia oldalán becslést adnak az előző napok időjárása alapján arra, hogy mennyi ideig lehetett vizes a levélfelület, és a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban várhatóan mennyi ideig lesz az.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hozzátették: a levélnedvesség-tartam (az angol nyelvű terminológiában: Leaf Wetness Duration) a növényvédelemben kulcsfontosságú információ, ugyanis a gombás megbetegedések kialakulásához a levél felületének (növény- és gombafajtánként) meghatározott ideig nedvesnek, vizesnek kell lennie. A leveleken megjelenő víz az időjáráson túl erősen függ a levélfelület nagyságától, a levelek formájától, összességében a növény fajtájától és fejlődési fázisától, de az állomány sűrűsége, magassága, termesztéstechnikája is jelentősen befolyásolja - jegyezték meg.

Azt írták, egyrészt közlik a párás, 90 százalékos páratartalomnál magasabb időszakok hosszát, amivel elsősorban a hulló csapadék nélküli, párás-ködös időszakokra adnak becslést. Mivel a gombabetegségek kialakulásához több napra van szükség, bemutatnak 1, 2, 3, 4, 5 és 10 napra összegzett párásidőszak-térképeket is. Emellett becslést közölnek a vizeslevél-időszakokra is, azaz összegzik azokat az időszakokat, amikor a levél felülete az eső miatt vizes volt a hulló csapadék és a párolgás egyenlegének megvonása után. Külön közlik ezeket az értékeket a lágyszárú és fásszárú növénykultúrákra, hiszen egészen más ideig marad vizes egy sűrű búzatábla május végén, mint egy olyan gyümölcsös, amit a szél könnyen átjár - írták. Közölnek előrejelzést is három napra előre arról, várhatóan mennyi ideig lesz vizes a növények levélzete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?