Sorra dőlnek meg a globális havi melegrekordok: ennek nem lesz jó vége

Sorra dőlnek meg a globális havi melegrekordok: ennek nem lesz jó vége

MTI
Tizedik hónapja sorozatban dőlt meg ismét a globális havi melegrekord márciusban, emellett a levegő és a világ óceánjainak hőmérséklete is minden idők legmagasabb értékét mutatta - jelentette az Európai Unió klímaügynöksége, a Copernicus.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2024 márciusában 14,14 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, vagyis egy tized fokkal több, mint 2016-ban. 1,68 Celsius-fokkal melegebb volt idén márciusban, mint az 1800-as évek végén, amelyet viszonyítási alapnak használnak a fosszilis tüzelőanyagok előtti évek és a jelenkor hőmérsékleteinek összehasonlítására. Márciusban a globális tengerfeletti hőmérséklet átlagosan 21,07 Celsius-fok volt. Ez a legmagasabb havi érték, amelyet valaha mértek, de csak kevéssel haladta meg a februári értéket.

Tavaly június óta a Földön minden hónapban megdőlt a melegrekord, a többi közt a világ óceánjain átvonuló tengeri hőhullámok miatt. A tudósok szerint ugyanakkor az erős El Nino jelenség miatt az említett időszakban tapasztalt forróság nem volt meglepő.

De a jelenség és a nem természetes tengeri hőhullámok együttese elképesztővé tette ezeket a rekordokat

- jelentette ki Jennifer Francis, a Woodwell Klímakutató Központ tudósa.

A szakember hozzátette, hogy az El Nino enyhülésével a havi átlaghőmérsékletek is többnyire csökkenni fognak. A klímakutatók szerint a rekordmagas hőmérséklet előidézéséhez leginkább az emberi tevékenységek, a szén és olaj elégetése, valamint a természetes gázok okozta széndioxid- és metánkibocsátás a felelős.

Ez a tendencia egészen addig nem fog változni, amíg nem csökken az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok koncentrációja. Ez azt jelenti, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, az erdőírtással, és mielőbb fentarthatóbb módokon kell az élelmiszereinket előállítani

- emelte ki Jennifer Francis.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény értelmében a világ országai azt tűzték ki célul, hogy az iparosodás előtti idők átlaghőmérsékletéhez viszonyítva a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon vagy azalatt tartsák. A Copernicus adatai szerint a Földön a 12 hónapos átlaghőmérséklet jelenleg a párizsi határértéket 1,58 Celsius-fokkal haladja meg.

Azért voltak már ennél szokatlanabb hónapok is, amelyekben megdőlt a rekord - közölte Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese, kiemelve 2023 szeptemberét és 2024 februárját. A szakember hozzátette, hogy mindazonáltal a tendencia nem jó irányba mutat, és a globális intézkedések megtételét szorgalmazta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?