Óriási esőre figyelmeztetik a magyarokat: durva ciklon közelít felénk

Óriási esőre figyelmeztetik a magyarokat: durva ciklon közelít felénk

MTI
Kiadós csapadék várható kedd hajnalig, áradni fog a Duna, a Lajta és a Rába is - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán csütörtökön.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Közölték: jelenleg hidegfront húzódik Magyarországtól kissé nyugatabbra. Olaszország északi részei fölött jelenleg is képződik Boris, az a mediterrán ciklon, amely a hét végén és a jövő hét elején a Kárpát-medence felett fog örvényleni. Ennek hatására hétfő estig összességében jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás Magyarországon.

Hozzátették: a csütörtök 0 órától hétfő éjfélig lehulló csapadék mennyisége 50 és 100 milliméter között alakulhat az országban, de a Dunántúl északnyugati felén ennél több is eshet. A szeptemberi sokéves országos átlagos csapadékmennyiség 59 milliméter, így kijelenthető, hogy ebben az öt napban az ország nagy részében le fog esni a havi csapadékmennyiség, északnyugaton akár annak a duplája is. Az előrejelzés szerint pénteken átvonul az ország felett a ciklon hidegfrontja, délutántól pedig délnyugat felől átmenetileg szűnik a csapadék.

Szombaton napközben az ország legnagyobb részén időszakos, gyenge eső eshet, északkeleten lehet ekkor intenzívebb az eső. Szombat estétől kezdve azonban a ciklon középpontja az ország fölé kerül, így szombat estétől érkezik újabb kiadós eső. Vasárnap estig sokfelé ismét 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani, de vasárnap délután már gyengülhet a csapadék intenzitása, sőt egyre több helyen el is áll az eső. Felhívták a figyelmet arra: a csapadékhoz a jelenlegi előrejelzések alapján - pénteken még inkább csak Sopron környékén, majd szombat estétől a Dunántúlon és a Duna mentén már másutt is - viharos, a hétvégén erősen viharos, az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó északnyugati szél fog társulni.

A Boris névre keresztelt ciklon hátoldalán beáramló hideg levegő hatására a térségben is jelentősen visszaesik a hőmérséklet, olyannyira, hogy főként az Osztrák Alpokban 1500-2000 méter fölött jelentős, akár bőven 1 métert meghaladó friss hó is hullhat. Hozzátették: a csapadék a térségbeli folyók áradásával fog járni, a magyarországi folyók közül a Duna, a Lajta és a Rába is jelentősen áradni fog a csütörtöktől kezdődően. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján vasárnapra a Lajtán és a Rába jó részén is harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe, de a jövő hét elejére ez már a Duna magyarországi szakaszán is így lehet - írták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?