2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Ez ijesztő: ilyen katasztrófa 2008-ban történt utoljára Magyarországon

Ez ijesztő: ilyen katasztrófa 2008-ban történt utoljára Magyarországon

MTI
Megdőlt a 112 éves fővárosi hidegrekord és az országos szélrekord vasárnap - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Azt írták: vasárnap reggel a fővárosban a János-hegyen csupán 9,4 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi napi hidegrekord. A korábbi 11 fok volt, amelyet 1912-ben jegyeztek fel Budapest Törökvész állomáson, tehát vasárnap 112 éves fővárosi hidegrekord dőlt meg. Közölték azt is, a Magyarország felett örvénylő Boris ciklon hátoldalán a nyugati tájakon nagy területen fújt viharos vagy erősen viharos, helyenként orkán erejű szél. Vasárnap a hajnali órákban a Bakonyban, a Kab-hegyen óránkénti 131,4 kilométeres sebességű maximális széllökést mértek, amely új napi széllökésrekord. A korábbi rekord óránkénti 95,4 kilométer volt, amelyet szintén Kab-hegyen regisztráltak 2012-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A HungaroMet egy másik bejegyzésben arról írt, hitelesített műszerei szeptember 15-ére, vasárnapra virradóan a siófoki mérőplatformon óránkénti 105 kilométeres, a balatonszemesin 103, Fonyódon 101, Siófokon óránkénti 100 kilométeres erősségű legnagyobb széllökést mértek. A Balatontól északra, a Bakonyban volt a legerősebb vihar. Ugyanakkor a Bakony-Balaton térségét lefedő szélcsatornán kívül már jóval gyengébb szelek fújtak. Hozzátették: az ilyen típusú időjárási helyzetekben gyakran kialakul a Balatonnál egy hosszan tartó, álló léghullám, amely a bórához hasonló, a régi balatoni emberek által "főszélnek" nevezett jelenség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59