2024. október 17. csütörtök Hedvig
Eltűnt több millió hektárnyi erdő a föld színéről: mégis mi folyik itt?

Eltűnt több millió hektárnyi erdő a föld színéről: mégis mi folyik itt?

MTI
Lettország méterű erdőség tűnt el a föld színéről 2023-ban a világszerte folyó erdőpusztítás miatt - figyelmeztetettek kedden közzétett jelentésükben kutatószervezetek és civil társadalmi csoportok.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az erdők globális állapotáról alapos kutatások és szakértői értékelések alapján évente készülő helyzetértékelő jelentés rámutatott, hogy a globális erdőirtás 45 százalékkal haladta meg azt a szintet, amely a nemzetközi célok eléréséhez szükséges lenne, s így a világ messze le van maradva attól a vállalástól, hogy 2030-ra megfeleződjék az erdőirtás mértéke.

Az ENSZ 2021-ben Glasgow-ban megrendezett klímaváltozással foglalkozó konferenciáján több mint 140 ország tett rá ígéretet, hogy véget vet az erdőpusztításnak. Ám a legújabb adatok azt mutatják, hogy csupán a tavalyi évben 6,37 millió hektárnyi erdő tűnt el, ami számottevő lemaradást mutat a célok elérésében. A jelentés szerint tavaly az erdőirtások csaknem 96 százaléka a trópusi régiókban történt. Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a karibi térségben az erdők eltűnésének fő okai között sorolták fel az erdőtüzek mellett a mezőgazdaságot, az útépítést és a kereskedelmi célú fakitermelést. Az erdőpusztulás visszaszorításával kapcsolatos 2023-as célt egyedül a szigetországok alkotta Óceánia teljesítette.

Ivan Palmegiani, a Climate Focus elnevezésű, klímaváltozás ellen és a fenntartható fejlődésért küzdő szervezet munkatársa, a jelentés egyik vezető szerzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezen a tendencián lehet változtatni. Hozzátette, az iparosodott országoknak át kell gondolniuk túlzott fogyasztásukat, és támogatniuk kell az erdőkben gazdag országokat természetvédelmi erőfeszítéseikben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?