Lecsapott a NAV a szegedi nagybani piacon: több csalót is elkaptak

Lecsapott a NAV a szegedi nagybani piacon: több csalót is elkaptak

MTI
Görögországból importált zöldséget és gyümölcsöt a forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítő kereskedőket fogtak el a pénzügyőrök a szegedi nagybani piacon - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense kedden. A NAV nyomozói párhuzamos akciók során több helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, és összesen öt férfit és négy nőt hallgattak ki.

Dávid Nikolett közölte, a megalapozott gyanú szerint a két férfi hasonló módszerrel próbálta elkerülni az adófizetést. Zöldségeket és gyümölcsöket rendeltek főként Görögországból, majd papíron értékesítették az árut a saját irányításuk alatt álló, haszonhúzó társaságok részére. Így azt a látszatot keltették, mintha a termékeket nem egy uniós tagországból, hanem más, belföldi társaságoktól szerezték volna be. A számlázási lánc kialakításának az volt a célja, hogy az unióból beszerzett termékek belföldi értékesítését terhelő általános forgalmi adó megfizetését elkerüljék - írta a sajtóreferens.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közlemény szerint időközben stratégiát is váltottak; az áruk egy részét számla nélkül adták el, hogy így titkolják el az értékesítéseik után keletkező általános forgalmi adót. Mindezek lehetővé tették, hogy az árut kedvezőbb piaci áron értékesítsék, ezáltal ellehetetlenítve a piacon jelenlévő többi őstermelőt és gazdasági szereplőt. A NAV munkatársai a két, egymással párhuzamosan zajló akcióban öt-öt helyszínen intézkedtek Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Pest vármegyében, és bizonyítékokat foglaltak le. A pénzügyi nyomozók öt férfit és négy nőt hallgattak ki gyanúsítottként, a haszonhúzó cégek irányítóit pedig őrizetbe is vették. Mindkét ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak. Az elkövetők összesen több mint 300 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek - áll a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 13:29