Aggasztó számok láttak napvilágot: rengeteg vállalkozást fenyeget ez a veszély

Aggasztó számok láttak napvilágot: rengeteg vállalkozást fenyeget ez a veszély

MTI
A kis- és középvállalkozások (kkv) több mint kétharmadát érte adatbiztonsági incidens az elmúlt évben, 70 százalékuk azt is elismerte, hogy nem fordított kellő figyelmet a kiberbiztonságra - derül ki az ESET elemzéséből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója a tanulmány alapján közölte azt is, hogy bár a vezetők aggódnak egy esetleges kibertámadás és annak következményei miatt, csak a megkérdezett vállalkozások mindössze 48%-a állította, hogy közepesen vagy nagyon megbízik saját biztonsági felkészültségében: a skandináv országokban megkérdezettek sokkal kevésbé, 32%-ban bíztak saját védelmi-megelőző képességükben, mint Európa más részén és Észak-Amerikában, ahol 49-49% volt ez az arány.

A megkérdezett vállalkozások 83%-a szerint a kiberháború nagyon is valós fenyegetés, amely bárkit érinthet, az észak-amerikai és európai kis- és középvállalkozások 74%-a úgy véli, hogy jobban ki van téve a kibertámadásoknak, mint a nagyvállalatok. A válaszadók 70%-a az előttük álló évre vonatkozóan leginkább a rosszindulatú szoftverek miatt aggódik, majd 67%-kal a webes támadások következnek. A zsarolóvírusoktól 65%-uk tart, a harmadik fél által okozott biztonsági problémák miatt pedig 64% aggódik.

A közlemény idézi Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact IT biztonsági szakértőjét, aki elmondta, a kisvállalkozásoknak mindenképpen tisztában kell lenniük azzal, hogy a kiberbűnözők folyamatosan és aktívan támadják a gyengébben védett cégeket, vállalkozásokat, illetve beszállító partnereket is. Hozzátette, bár azt látni, hogy jobbára nagy neves cégek szerepelnek a számítógépes támadások áldozataiként, ennek egyik oka, hogy a kisebb vállalkozásokat ért incidensek egy része észrevétlen marad. A legnagyobb kockázatot az alkalmazottakkal szembeni célzott támadások jelentik, például az üzleti levélnek álcázott zsarolóvírusok, a céges levelezés feltörése, az adathalászat - emelte ki.

Az ESET felméréséből kiderült az is, hogy a globális kihívások ellenére - az ukrajnai háború, koronavírus-járvány -, a kkv-k szerint leginkább az alkalmazottak kibertudatosságának hiánya (43%) növeli meg a támadások kockázatát. A vállalatok szerint további kiemelt kockázati tényező a nemzetállami támogatású kiberbűnözés (37%), a partneri-beszállítói rendszer sebezhetősége (34%), illetve a távoli asztali elérés szabályozatlan használata (31%).

A felmérést több mint 1200 európai, illetve észak-amerikai kis- és középvállalkozás kiberbiztonsági vezetőjének megkérdezésével készítették. A válaszadók 25 és 500 közötti alkalmazottat foglalkoztató, különböző IT-biztonsági fejlettséggel és költségvetéssel rendelkező vállalkozások voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?