Csökkentették áraikat az élelmiszergyártók Magyarországon: mi folyik itt?

Csökkentették áraikat az élelmiszergyártók Magyarországon: mi folyik itt?

MTI
2023 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 3,6, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,6, az exportértékesítési árak 0,8 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében is csökkentek, 0,7 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023-ban a belföldi értékesítési árak 25,4 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak együttesen 7,8 százalékkal magasabbak voltak, mint 2022-ben. Tavaly decemberben az egy évvel korábbi decemberhez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 3,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,1 százalékos, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,6 százalékos volt a csökkenés. Az élelmiszeripar értékesítési árai 3,6 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 6,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 4,4 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,0 százalékkal nőttek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2 százalékkal, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 50,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az ipari termelői árak összességében 7,8 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi értékesítési árak átlagosan 25,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 9,2 százalékkal, míg az energiaipari árak 62,7 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítési árai az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 31,7 százalékkal, a beruházási javakat gyártókban 7,5 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártókban 17,4 százalékkal emelkedtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?