Elegük van a spanyol gazdáknak: traktorokkal vonultak be Madridba

Elegük van a spanyol gazdáknak: traktorokkal vonultak be Madridba

MTI
Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában. Spanyolországban már három hete zajlanak a tiltakozások, a kormány közzé is tett egy 18 pontos intézkedéscsomagot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint mintegy 20 ezren gyűltek össze a fővárosban. A hivatalos becslések ötezerre teszik a résztvevők számát. Az "A vidék támogatást, tiszteletet és elismerést követel!" jelmondattal beharangozott eseményre 100 traktor kapott behajtási engedélyt Madridba, a termelők és állattenyésztők különbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiből. A tüntetők az agrárminisztérium épületéttől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték.

A közös agrárpolitika tönkreteszi a szektort, mert kevesebb pénzzel, több papírmunkával, több kötelezettséggel és több tiltással jár

- hangsúlyozta Pedro Barato, az Asaja érdekképviselet elnöke a sajtónak nyilatkozva.

Miguel Padilla, a COAG főtitkára kijelentette: az európai agrárpolitika "túl messzire ment", a termelők számára lehetetlen megfelelni egy ennyire nagy bürokráciának. Nem lehet, hogy Európa nem érti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel kell játszani az uniós termelők és a kívülről érkező termékek esetében - tette hozzá.

Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók. Luis Planas agrárminiszter a múlt héten ismertette a kormány 18 pontos intézkedéscsomagját, amelyben ígéretet tett arra, hogy javítják az agrárbiztosításokat, egyszerűsítik a bürokráciát, fenntartják az üzemanyag-kedvezményt és szigorúbb árkövetést alkalmaznak az élelmiszerellátási láncban. Az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, de nem tartják őket elegendőnek, így a megmozdulások folytatása mellett döntöttek.

Luis Planas az uniós agrárminiszterek brüsszeli tanácskozására érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy európai szintű vidékpaktumot fog javasolni, amelynek célja a mezőgazdasági támogatások kedvezményezettjeit sújtó új adminisztratív terhek egyszerűsítése, az egyes környezetvédelmi követelmények rugalmasabbá tétele, valamint a külső országokból származó behozatal fokozottabb ellenőrzése. Véleménye szerint a változtatásokat még az európai parlamenti választások előtt el kell fogadni, így az ehhez szükséges jogalkotási folyamatokat fel kell gyorsítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?