Bekeményítettek a lengyelek: már éhségsztrájkba kezdtek a dühös gazdák

Bekeményítettek a lengyelek: már éhségsztrájkba kezdtek a dühös gazdák

MTI
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Orka azon szervezetek egyike, amelyek Lengyelországban február eleje óta az Európai Unió (EU) zöld megállapodása és az ukrán agrártermékek vámmentes behozatala ellen szerveznek közúti blokádokkal is járó tiltakozásokat. Mariusz Borowiak, a társaság egyik tagja a sajtókonferencián elmondta: ő és társai változtatnak a csütörtökön elindított ülősztrájk formáján, hétfőtől éhségsztrájkot is folytatnak, és kizárólag vízen élnek addig, amíg nem találkozhatnak Donald Tusk kormányfővel.

Aláhúzták: számukra az ukrajnai áruk ellenőrizetlen beáramlása, valamint a zöld megállapodásnak a mezőgazdaságot érintő pontjai a kulcsfontosságúak. Az Orka képviselői korábban elutasították azt az ajánlatot, hogy a mezőgazdasági tárca székhelyén Czeslaw Siekierski miniszterrel találkozzanak. A földművesek attól tartottak, hogy a tárgyalás után nem engedik őket vissza a szejmbe. A megbeszélésre pénteken került volna sor, amikor Varsóban a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás tömeges tüntetést szervezett az uniós zöld megállapodás ellen.

A pénteki tüntetés során az ülősztrájkolókat Piotr Duda, a Szolidaritás elnöke üdvözölte. A Szolidaritás pénteken aláírásgyűjtést indított, amely alapján népszavazást kezdeményeznének arról, hogy Lengyelország folytassa-e a zöld megállapodásban foglalt klímapolitika megvalósítását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?