Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A legnagyobb arányban, 26,8%-kal a nemzeti támogatások bővültek a tárgyévben, megközelítve a 150 milliárd forintot, a növekedés jelentős része a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó válságkezelő programhoz kapcsolódott. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások (500 milliárd forint) domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között. A Vidékfejlesztési program kifizetései 2020-ban megközelítették a 250 milliárd forintot. A piaci és egyéb támogatások együttesen az előző évivel megegyezően alakultak.
Az AKI összesítése szerint a szántóföldi növénytermesztés a támogatások közel felét kapta, az állattenyésztők a támogatások egyötödét használhatták fel, a kertészet részesedése pedig csupán 5% volt. A mezőgazdaság hitelállománya 11,8%-kal 814,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A hitelek között a kedvezményes hitelek domináltak, a piaci hitelek aránya 28,5% volt.
Az egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelten nőtt, 4,8%-kal 365,8 milliárd forintra bővült. A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. Az egyéni gazdaságok újonnan felvett hitelei kismértékben elmaradtak az előző évitől. A társas vállalkozások hitelállománya közel egyötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. A növekedés az éven túli hiteleknél jelentkezett. A hitelállományból az állattenyésztők részesedtek legnagyobb mértékben, a szegmens által újonnan felvett hitelek összege 57,1 milliárd forinttal haladta meg az előző évit. Az új hitelek legnagyobb része is az állattenyésztőket finanszírozta.
Az élelmiszeripar hitelállománya 13,1%-kal 616,5 milliárd forintra bővült 2020-ban. Az állomány több mint fele kedvezményes hitel volt. Az élelmiszeriparban az egyéni vállalkozások hitelállománya 9,1%-kal, 6,1 milliárd forintra nőtt, a társas vállalkozásoké 13,2%-kal 610,3 milliárd forintra emelkedett. A hitelállomány 13,6%-át az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás szakágazatban tevékenykedők, 10,3%-át pedig a húsfeldolgozással, tartósítással foglalkozók tudhatták magukénak. Az élelmiszeripari társas vállalkozások új hitelei 50,3 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit - olvasható az AKI kiadványában.