Az év 365 napján 10-15 tonnával terheltük, 24 ezer üzemóra után is teszi a dolgát

Az év 365 napján 10-15 tonnával terheltük, 24 ezer üzemóra után is teszi a dolgát (x)

PR
A Case IH Maxxum állhatatos, akár az állattartó

Amennyiben nem örökségként hullt az ölünkbe egy gazdaság, akkor az állattartó telepen traktoroknál és rakodógépeknél színek helyett csak a szakmai tények számíthatnak Kulcsár Antal szerint. A dél-alföldi gazdának hihetünk, hiszen az induláshoz a helyi TSZ-ből csak romos istállókat és két alkatrésznek való keletiblokkos traktort örököltek, míg értéket a genetikájuk miatt értékes Holstein-fríz szarvasmarhák képviseltek. A gazdaság mára mégis1500-as összeállománnyal, egy 50 állásos modern, rotoros fejőházzal és 600 hektáros megművelt területtel büszkélkedhet.

A titok? A helyes műszaki szemlélet és a Case IH mezőgazdasági gépek, hiszen korelnök Case IH traktoruk anélkül jár 24 ezer üzemóra fölött, hogy valaha megbontották volna bármelyik főegységét. A fenntartható munkáról és az ahhoz ideális gépek kiválasztásáról kérdeztünk.

Először az állomány, utána annak kiszolgálása, a technológia és a géppark építése, mert „egy fenékkel nem lehet két lovat megülni”

A gazdaság mai formájának alapjai még 2002-ig nyúlnak vissza. Ekkor kezdte meg a munkát Kulcsár Antal párjának édesapja egy külső szakmai befektetővel közösen. Az utóbbi bő másfél évtized szakmai munkája már az új generációhoz köthető az Alföld déli csücskében, Végegyházán. A 2023-as nagy aszály miatt Kulcsár Antaléknál is húzni kellett a nadrágszíjon, de a borús kilátásokon túlpillantva a megoldást és a lehetőségeket keresik inkább az állattartó telepen, hiszen az első pillanat óta tudják, minden eredményért keményen megküzdeni.

„Ma nagyjából 1500-as állománnyal dolgozunk, ebben benne vannak a tejelő, termelésben lévő állatok és azok szaporulata is. 600 hektáron gazdálkodunk, főként a takarmányigények kielégítéséhez, kiváló fekete csernozjom jellegű talajokon, de ez nem volt mindig így. Nem hullott az ölünkbe semmi, 2002-ben a TSZ-ből megörökölt gépek állapota ugyanolyan romos volt, mint az épületeké – két erőgépből az egyik csak arra volt jó, hogy behúzza a másikat. Takarmánytermesztéshez nem volt akkoriban elegendő területünk és mivel két lovat egy fenékkel nem lehet megülni, ezért a géppark fejlesztésnek és a növénytermesztésnek várnia kellett. A legfontosabb a kellően költséghatékony üzemméret elérése volt, jól kezelt, tökéletes egészségi állapotnak örvendő állománnyal, hogy tudjunk volumenben növekedni. 2013-tól kezdtük elérni az elképzeléseket, majd 2015-ben egy pályázati forrással végre nagyot ugorhattunk: felépítettük a nagy istállócsarnokunkat egy 50 állásos, modern karusszel fejőházzal és az ehhez elengedhetetlen hűtéstechnológiával.”

A gazdaságban ekkor már volt kapacitás, hogy fejlesszék az addig használtgépekből álló gépparkot, saját kézbe vegyék a növénytermesztést.

„Saját gépekkel a költségek alacsonyabbak a bérmunkánál, ráadásul így olyan technológiával pontosan akkor dolgozhatunk, ami a takarmányminőségnek is kedveznek. Ehhez ma már a megfelelő gépeink vannak, a tömegtakarmányokat mi termeljük, saját zöldgépsorral, silózógéppel rendelkezünk. A növénytermesztés elsődleges célja az, hogy kiszolgálja az állattenyésztést. Főként takarmánynövényeket, lucernát, silókukoricát, őszi vetésű takarmány keverékeket, termesztünk, ehhez a nagyobb nemesítőházaktól fajtasorokat is állítunk be. Kísérleti jelleggel dolgozunk szemes- és silócirokkal is, hogy az aszálynak ellenálló formában is legyen takarmánynakvaló.”

Az állattartó számára a mezőgépeknél a kulcsszó a megbízhatóság „hiszen ez egy folyamatos üzem”

Az alföldi gazda az értékteremtést szereti leginkább a munkájukban, amihez ma folyamatosan bele kell vegyíteni ésszel az újdonságokat is a „receptbe”.

„Ma már nem lehet úgy dolgozni a mezőgazdaságban, hogy ami 20 éve jó volt, az most is jó. Nem kell persze feltalálni a spanyolviaszt, meríteni kell a régi öregek tudásából is, de figyelembe kell venni az újdonságokat, folyamatosan tanulni kell, különben nem leszünk versenyképesek.”

Műszaki területről érkezve mindezt egy állattartó telepen különösen igaznak tartja a mezőgépek kiválasztásakor.

„A kulcsszó a műszaki megbízhatóság és ebbe az is beletartozik, hogy a márkakereskedő telephelye elérhető távolságra legyen, hiszen az állattartás folyamatos üzem. A növénytermesztésről eltérően itt nincs téli leállás a gépkarbantartáshoz, kritikus, ha akár csak pár napra is kiesik egy traktor. Emiatt sosem szimpátia vagy színek alapján válogattunk, hanem szakmai kritériumok mentén. A végén így választottuk ki a Case IH-t, a márkakereskedői háttér ugyanis az AGRI CS Magyarország Kft.-nél nemcsak közel van, de jó alkatrészbázissal, normális szervizgárdával rendelkeznek, ami mind számít ebben az ágazatban.”

Minden nap folyamatos terhelés az év 365 napján, évi akár 3500 üzemóra – a Case IH Maxxum 140 24 ezer üzemóra után is bírja a tempót, ahogy az AGRI CS Magyarország is

A gazdaságban 2011-ben váltak adottá a feltételek az addigi használt gép beszerzések helyett első új traktor megvásárlására, ekkor egy Case IH Maxxum 140 modell mellett döntöttek. Ez nemcsak a tudás és bekerülési költség aránya miatt bizonyult helyes választásnak, de átlagon felüli megbízhatósága okán is.

„A Case IH Maxxum 140 traktorunk mellett szólt, hogy kiválóak az FPT motorblokkok, jók a márka váltói és általában a műszaki megoldásai, plusz állattartói szemmel ez egy józan árazású kiváló gépnek tűnt. A takarmánykeverő, takarmánykiosztó kocsi itt sosem állhat meg, így, hogy ezt bíztuk rá, éjjel-nappal használtuk a traktort. A Case IH Maxxum 140 esetében ez azt jelenti, hogy 365 napos üzemben napi 8-9 órás terhelésnek tettük ki az egész hidraulikát és a kardántengelyt. 2017-ig megállás nélkül végezte ezt a feladatot, ekkorra jutottunk el odáig üzemméretben, hogy megérte egy önjáró etetőkocsival kiváltani, így a gép átkerült a szállítási feladatokhoz, ahol azóta is hibátlanul teljesít. Garanciaidőn belül egy-két apró javítása volt, talán szíjfeszítőt és szíjspannolót kellett cserélni egy csapágyhiba miatt, plusz egy fékcsövet. A traktor azóta is megbontatlan állapotban van és működik, még az állattartást jellemző mostoha körülmények között is.”

Milyen erősségekkel teszik egyszerűbbé az állattartás a Case IH Maxxum traktorok?

A 15 modellel 116-145 LE között elérhető Maxxumok nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb Case IH traktorcsaládnak.

  • A 125 LE felett akár 50-es CVXDrive fokozatmentes sebességváltóval is kérhetőek, ahol az APM automata sebesség- és motorfordulatszám-vezérlés gazdaságosan hozza ki a maximumot a 4 hengeres, 4,5 literes CommonRail dízelmotorból.
  • A Case IH Maxxumok hidraulikateljesítménye bármelyik kivitelben megbirkózik a feladatokkal: ActiveDrive 4 16/16 fokozatú sebességváltóval szerelve 80 l/perc OCLS, vagy 113 l/perc CCLS szállítási teljesítményű rendszerrel kérhetőek. Az ActiveDrive 8 24/24 (3x8) fokozatú automata sebességváltóval szerelt modellek CCLS hidraulika-rendszerének teljesítménye 113 l/perc. CVXDrive fokozatmentes kivitelben a hidraulika-rendszer teljesítménye 125 l/perc.
  • A gép kihasználhatóságát növeli a 4 pár hátsó kihelyezett, 3 pár első kihelyezett hidraulikaszelep, a 7,8 tonna kapacitású hárompont-függesztés és a 3 fokozatú TLT is.

A szántóföldön is jól mutatnak „a pirosak” – Case IH Pumák a gazdaságban

A növénytermesztési ágazat feladatainak intenzívebb, 2017-es növekedésétől megjelentek a Case IH Maxxum harapósabb, nagyobb étvágyú testvérei, a 140-240 LE közötti Case IH Pumák is a Rockdairy Kft-nél.

„Azt próbálom meghonosítani a kollégák fejében, hogy nem géphasználók vagyunk, hanem gépkezelők, úgy kell a traktorainkra vigyázni, mintha saját lenne. Ezzel a szemlélettel Nyugat-Európában 30-40 évet bírnak ki a traktorok, nálunk is zokszó nélkül teljesítenek a Case IH gépek. A géppark fejlesztésekor szimbiózisban gondolkoztunk, olyan gépet kerestem, ami ugyanolyan jól elbír a bálázógéppel, az Amazone Precea szemenkénti vetőgépünkkel vagy az istálló körüli feladatokkal. Vásároltunk tehát egy Case IH Puma 240 CVXDrive fokozatmentes váltóval szerelt traktort, amiben nem csalódtunk. Az AGRI CS Magyarország Kft. -vel a háttér is adott volt, így követték a gépparkban a "kis Pumák is", egy Case IH Puma 150 és egy Case IH Puma 165 is dolgozik nálunk, ezek már kimondottan a növénytermesztésben. Szerintem mindent elmond az elégedettségről, hogy az aszály előtt egy nehéz szántóföldi munkára alkalmas Case IH Magnum vásárlását terveztük, ezt ugyan picit elnapoltuk, de nem tettünk le róla.”

Farmlift 737 teleszkópos rakodók: nemcsak tudják, amit a jólismert márkák, de megvan bennük a plusz is

A magyar állattartó telepeken ugyan még csak most kezdtek elterjedni, de a 2023-ban jelentős fejlesztéseken átesett Case IH Farmlift teleszkópos rakodók teljesítményadatai igencsak beszédesek.

  • A 2024-re 7 típusra bővült modellkínálatban nemcsak 5,7-9,1 méter között dolgozhatunk, de minden gépet a 6 előremeneti és 3 hátrameneti fokozatot kínáló PowerDrive powershift váltót is.
  • Az eddigi 140 l/perc hidraulika helyett a Farmlift 636 (3,6 t tonna súly emelésére képes 6 méterig) és a Farmlift 742 modelleknél (4,2 t/7 m) 160 l/perc teljesítményű hidraulika is kérhető, amivel 25%-kal gyorsabb az emelés és a süllyesztési is.

A Farmliftek közül Kulcsár Antal részben a kíváncsiság és összehasonlítás miatt részben pedig a felépítés és a műszaki tartalom miatt vásárolt két 737-es modellt a közelmúltban, ami az eddigiek alapján jó döntésnek bizonyult.

„Amikor azt mondom, megéri kipróbálni a Farmlift teleszkópos rakodókat, ezt úgy mondom, hogy vannak Manitou teleszkópos rakodóink is, és bizony, a Case IH ezen a téren is versenyben van. Ezek alapvetően egypicit más építési filozófiával készült gépek, aminél sok jó tulajdonságot igyekeztek egyesíteni: rugalmasak, könnyen megfordulnak, robusztus, masszív felépítésű a gém, természetesen pótkocsit is vontatható vele. A kialakításának hála az FPT motor mindezt itt is üzembiztossá teszi, ráadásul kisebb istállókba is beférünk. Istállóban elvégzendő feladatok, szerves trágya kezelés, rakodás szalmabála-pakolás, raklapmozgatás, műtrágya rakodás, szállítás mind a feladati közé tartoznak egy ilyen gépnek. Néhány apróbb hibát leszámítva csak dicsérni tudom őket, motor, erőátvitel mind csúcskategóriás és a pótkocsival is jól boldogulnak még az állattartó telepeket jellemző mostoha körülmények között is.”

Vásároljon az állattartásban is elnyűhetetlenségükért dicsért Case IH gépeket az ÁTK 2024 pályázatban akár több mint 50% támogatással! A pályázatba illeszthető gépekről ezen a linken érhető el kiadvány: https://www.agrics.hu/letoltesek/gepek-az-allattenyesztesben

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?