Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az extra sárga kategóriát jelentő koronás védjegyhez már a regisztrált termelők több mint fele csatlakozott, s minden áruházban lehet már kapni koronás tojást - ismertette Végh László. A tojás világnapja alkalmából rendezett eseményen az elnök hangsúlyozta: az egy főre eső éves tojásfogyasztás tekintetében Magyarország az európai középmezőnybe kezd csúszni a statisztikák szerint. Négy éve még 260 körül volt az átlagos tojásfogyasztás Magyarországon, ma azonban már csak 220 körüli - mondta Végh László az MTI érdeklődésére.
A koronás védjegy már 6 éve létezik, de idén kezdték a terjesztését. A védjegy lényege, hogy a vele ellátott tojások sárgája mélysárga, ami jelzi, hogy a tojótyúkokat változatos, hagyományos magyar takarmánnyal - kukorica, szárított zöldtakarmány, vastartalmú takarmány - etették. További előnye a védjegynek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal félévenkénti ellenőrzéseinek eredményeképpen hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához is, a kiváló minőség biztosítása mellett.
Az úgynevezett S méretű tojások dobozban való árusítása nagy mértékben károsítja a magyar termelőket. Fontos megoldani, hogy a főleg importból származó S-es tojás ne kerülhessen a polcokra. Ezek a tojások ugyanis kilóra vetítve drágábbak, mint a nagyobb méretűek, azonban lejjebb szorítják a többi tojás árát, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet az ágazatban. Ez a tojásfajta más országokban mellékterméknek vagy ipari alapanyagnak számít. A Tojásszövetség szeretné elérni, hogy a tojás 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék az árak mérséklése és a fogyasztás növelése érdekében - hangsúlyozta a szervezet elnöke.
Napjainkban 360-400 regisztrált tojástermelő van Magyarországon, akik évi mintegy 800 millió, 1 milliárd darab tojást termelnek - mondta el Végh László. A termelés négyötödét a nagytermelők, 35 cég adja - tette hozzá. A tojásimport 600-700 millió darab, és körülbelül ennyit adnak el a nem regisztrált, elsősorban piacokon áruló termelők is - közölte.
A sajtótájékoztatón Csiki Zoltán gasztroenterológus ismertette a tojás kedvező élettani hatásait. Elmondta: a tojás kiváló minőségű fehérjeforrás, megfelelő mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. Vitamin és ásványanyag tartalma nagyon magas, a sárgája például sok D vitamint tartalmaz, ami a téli időszakban különösen fontos. Horn Péter akadémikus kifejtette: a tojásfehérje a legtökéletesebb táplálék az anyatej mellett. Könnyen emészthető, tápláló, és környezeti lábnyoma is csekély, mivel kis területen kevés erőforrással is meg lehet termelni.