Érzékelhetően több a mangalica az országban

MTI
Csaknem megduplázódott a mangalica tenyészállomány az elmúlt években. Az állam több célra nyújt támogatásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2011-ben még mintegy hatezres mangalica tenyészkoca-állomány tavalyra mintegy tízezresre gyarapodott, a tenyészetek száma pedig 136-ról 222-re nőtt - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a XI. Mangalica Fesztiválon. A magyar mangalicatermékek az exportpiacokon is megjelennek, de a termelők zöme szinte csak belföldön értékesíti termékeit. 
   
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a szaktárcától évente mintegy 100 millió forintot kap termékek bevezetésére, valamint bel- és külföldi marketingre.További mintegy 50 millió forintos támogatást vehetnek igénybe a törzskönyvezési feladatok elvégzésére, valamint mintegy 25 millió forintot használhatnak fel kannevelésre és genetikai háttértevékenységre.

Ma Magyarországon évente 60-70 ezer mangalica hízót nevelnek. Ezek kétharmadát házaknál, egyharmadát pedig üzemi körülmények között, vágóhidakon vágják le. A mangalicaágazat átlagos éves árbevétele 11-12 milliárd forint, amelyből a termelők 4-4,5 milliárdhoz jutnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?