Újra lecsapott a madárinfluenza Japánra: százezernyi csirkét kell leölni

Újra lecsapott a madárinfluenza Japánra: százezernyi csirkét kell leölni

MTI
Japánban megjelent a 2021-es téli szezon első madárinfluenza-járványa, amelyet a mezőgazdasági minisztérium szerdai közlése szerint az ország északkeleti részén észleltek egy baromfifarmon. Akita prefektúra Jokote városában lévő gazdaságban mintegy 143 ezer csirkét leölnek - számolt be a tárca honlapján. A helyszíntől 10 kilométeres körzetben korlátozó zónákat alakítottak ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A minisztérium arról is tájékoztatott, nem valószínű annak a lehetősége, hogy a madárinfluenza a csirkehús vagy a tojás fogyasztása révén átterjedjen az emberre. A madárinfluenzában megfertőződött emberek számának növekedése azonban idén Kínában aggodalomra adott okot a járványügyi szakértők körében, különösen azért, mert a világban dúl a koronavírus-járvány. Kína 2021-ben 21 emberi fertőzést jelentett az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a madárinfluenza H5N6 altípusával, míg tavaly csak ötöt - közölte a szervezet -, hatan meghaltak, sokan pedig súlyosan betegek. A járvány kitörését jelentették az elmúlt napokban és hetekben Európából is, a legutóbbi fertőzések helyszínei lengyelországi gazdaságok voltak, az eset mintegy 650 ezer baromfit érintett. Tavaly télen Japánban az eddigi legsúlyosabb téli influenzaszezon volt a gazdaságokban, több mint 3 millió csirkét öltek le, és az ország prefektúráinak negyede volt érintett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?