Rengeteg magyar fordított hátat ezeknek a boltoknak: mégis mi folyik itt?

Rengeteg magyar fordított hátat ezeknek a boltoknak: mégis mi folyik itt?

MTI
Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva  kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Márciusban az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 10,3%-kal lett kisebb. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 12%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,6%-kal mérséklődött. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 11%-kal nőtt, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben lényegében nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 5%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 12%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig 21%-kal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 7,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 14%-kal kisebb lett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 29,3%-kal esett vissza. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9%-kal emelkedtek.

Márciusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1511 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. Az idei első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 9,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,1%-kal lett kisebb a negyedéves értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?