Ez most a világ legdrágább whiskyje: ki nem találnád, mennyibe kerül

Ez most a világ legdrágább whiskyje: ki nem találnád, mennyibe kerül

MTI
A világ legdrágább whiskyje kelt el Londonban: több kétmillió fontot adtak érte egy árverésen, jóval többet, mint amennyit a Sotheby's árverési ház remélt érte, és mint amennyiért a korábbi rekorder 2019-ben gazdára talált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2,187 millió fontért (943 millió forint) eladott 7,5 deciliteres, 1926-os évjáratú Macallan új rekordot jelent a bor-, illetve szeszesitalpalackok árverésen történő értékesítésében. Az 1926-ban lepárolt és tölgyfahordóban érlelt skót whiskyt hatvan év után palackozták, erről tanúskodik a sötét árnyalata. Ez a Macallan legrégebbi évjárata. A szombaton kalapács alá került palack valószínűleg az utolsó volt abból a 12 darabos sorozatból, amelynek a címkéjét 1993-ban Valerio Adami olasz festő rajzolta. A tizenkét palack egyike egy japán földrengés során semmisült meg.

A Sotheby's előzetesen 750 ezer-1,2 millió fontra becsülte az üveg értéket, amelynek a dugóját és a fémkupakját idén cserélte ki a skót cég. A 42,8 fokos whisky a Macallan 263. számú hordójából származik, amelyből negyven üveget töltöttek meg az 1986-os palackozáskor. Ezekből 12 viselte az Adami-címkét, további 14 palack Fine and Rare elnevezéssel került forgalomba. Az egyik 7,5 deciliteres F&R palackot 1,5 millió fontért árverezték el 2019-ben, mostanáig ez jelentette a rekordot.

Jonny Foyle, a Sotheby's whiskyszakértője, aki "egy egész kicsi cseppet" megkóstolhatott a "hitetetlen" whiskyből, elmondta, hogy "nagyon gazdag", "sok szárítottgyümölcs-, fűszer- és faízt lehet érezni benne". Szombaton egy millilitert kivettek az üvegből, hogy elvégezzék a teszteket, és összehasonlítsák egy másik, 1926-os évjáratú palackkal. A minta a jövőbeli összehasonlításokhoz is alapul szolgál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?