Kemény kijelentést tett Nagy-Britannia a fekete-tengeri gabonaszállításról

Kemény kijelentést tett Nagy-Britannia a fekete-tengeri gabonaszállításról

MTI
A brit miniszterelnök szerint Oroszország a globális élelmiszer-ellátás biztonságát veszélyezteti az ukrajnai kikötők elleni támadásokkal. A kormányfő szerint október első felében legalább négy teherhajó rongálódott meg az ukrajnai kikötők elleni orosz támadásokban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Sir Keir Starmer a Downing Street által közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a fekete-tengeri kikötők ellen válogatás nélkül végrehajtott támadásokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök akár a világ élelmiszer-ellátásának biztonságát is kész kockára tenni csak azért, hogy Ukrajnát megadásra kényszerítse. A munkáspárti brit kormányfő szerint ennek következményeitől több millió veszélyeztetett ember szenved Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Az elmúlt hetekben jelentések érkeztek arról, hogy Moszkva megalázó módon Észak-Koreától kénytelen katonákat kérni "önpusztító háborús gépezetének működtetéséhez", most pedig egyre intenzívebben támadja azokat az ukrán területeket, amelyek a szegényebb fejlődő országokat látják el égetően szükséges élelmiszerekkel - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

A londoni kormányfői hivatal idézi a brit katonai hírszerzés értesüléseit, amelyek szerint október első felében legalább négy teherhajó rongálódott meg az ukrajnai kikötők elleni orosz támadásokban. Ezek közül az egyik növényolajat szállított volna a palesztin lakosság megsegítését célzó ENSZ-program keretében, a többi hajó pedig Egyiptomnak gabonát, illetve - szintén az ENSZ élelmezési világprogramjának szervezésében - Afrika déli térségeibe kukoricát szállítana - áll a Downing Street ismertetésében.

A kormányfői hivatal hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia Norvégiával együtt a fekete-tengeri szállítási folyosó védelmét szolgáló tevékenység élvonalában van, és alapvető szerepet tölt be abban, hogy az ukrán haditengerészet személyzet nélküli vízfelszíni járművekhez - közkeletű nevükön tengeri drónokhoz - jusson. A Downing Street ismertetése szerint London 120 millió fontot (58 milliárd forintot) adományoz - és társfinanszírozási partnereket is keres - több száz további ilyen tengeri drón, valamint a használatukhoz szükséges radarok beszerzésére a tengeri gabonafolyosó védelme érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?