Kiderült a baromfititok: így döntheted el, jó-e a húspultban lévő szárnyas

Kiderült a baromfititok: így döntheted el, jó-e a húspultban lévő szárnyas

agrarszektor.hu
Nincs könnyű dolga annak, akinek nincs fix hentese, húsvásárláskor ugyanis nem mindig könnyű eldönteni, melyik áru lehet valóban jó minőségű, ráadásul sokszor akár át is verhetik a vevőt. Talán a szárnyasoknál a legnehezebb kiválasztani a megfelelő húst, itt sem kell azonban kétségbeesni, hiszen, ha néhány dologra odafigyelünk, akkor biztosan nem lőhetünk mellé.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A koronavírus-járvány hatására teljesen átalakult a húspiac, megváltoztak az emberek bevásárlási szokásaik, és sokan még a húst is inkább házhoz rendelik, a fertőzöttek számának újabb emelkedésével pedig már egyre kevesebben mennek húsboltba - mondta az Indexnek Károly József, hentes. Hozzátette, akinek van megbízható, fix hentese, annak könnyebb dolga van, hiszen bátran mer rendelni, viszont akinek nincs "saját" hentese, annak nehezebb, megfelelő odafigyeléssel azonban könnyen elkerülheti a vevő, hogy átverés áldozata legyen. 

A szárnyasoknál a legnehezebb kiválasztani a megfelelő minőségű húst. Sokan nem tudják például, hogy a pulyka nevelése nagyon bonyolult folyamat, így jó minőségű húst is nehezebb találni belőle. A csirkénél, ha nem találunk tanyasi, házi, vagy normális körülmények között nevelt, stresszmentes életet élő, úgynevezett boldog szárnyast, akkor gyakran előfordulhat, hogy hozamfokozóval kezelt csirkét fogunk megvenni. Árulkodó jel lehet, ha a csirke tolla, amely sokszor óhatatlanul is rajta marad a megvásárolt húson, gyakran sárga színű, ez azonban intő jel, hiszen sárga tollú csirke nem létezik. Ennek az lehet az oka, hogy régen szabályosan lefújták a szárnyast kurkumával, hogy a pultban egészséges hatást keltsen. 

A rántani való csirkét körülbelül 54 napig, a levesnek valót pedig 84 napig nevelik, előbbinek megközelítőleg 1 kilogrammosnak kell lennie. Az tény, hogy a tanyasi csirkék általában jóval drágábbak, ugyanakkor sokkal kisebb a nedvességtartalmuk, ami azt jelenti, hogy főzés közben nem megy össze a húsuk a sok víz elpárologtatásával. 

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?