Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idén kezdődött a próbaüzem az új mohácsi vágóhídon, amely az utóbbi időszak legnagyobb hazai húsipari beruházása. Milyen teljesítményre lesz képes az üzem?
Az üzemszerű sertésvágás csak 2017 januárjában kezdődik, és az év folyamán fokozatosan éri el az üzem a kapacitás teljes kihasználását. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint 2018-ra éves szinten 800 ezer körüli normál sertést és 100 ezer körüli nagy súlyú állatot vág az üzem. 2017-ben a fokozatos indítás miatt ennél mintegy 100-150 ezerrel kisebb lesz a vágásszám.
A beruházáshoz szükséges forrásokról számos adat látott napvilágot az utóbbi időszakban. Végeredményben mennyibe kerül az új vágóhíd, és európai összehasonlításban milyen méretű feldolgozónak számíthat?
A beruházás teljes összege 21 Mrd Ft. Európai összehasonlításban közepes méretű vágóhídnak számít. Kapacitása alapján Németországban körülbelül a tizedik lenne a rangsorban, Magyarországon pedig a második legtöbb sertést fogja levágni a kiskunfélegyházi vágóhíd után. Mivel most épül, technológiailag a legmodernebb üzemek közé fog tartozni.
A mohácsi vágóhidat működtető MCS Zrt.-ben a Bonafarm nem tulajdonos, de a cégcsoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MCS-vel. Mit takar ez a megállapodás?
A megállapodás értelmében az MCS Zrt. a Bonafarm sertéstenyésztési integrációjában előállított sertéseket a közösen megtervezett ütemezésben és az előre meghatározott feltételek mellett felvásárolja és levágja. A keletkezett hús egy részét a vágóhíd értékesíti a Pick Szeged Zrt.-nek, másik részét - kb. felét - pedig a piacon, részben exportra adja el. Vagyis az MCS Zrt. külső partnerként gyakorlatilag beékelődik a Bonafarm termelési rendszerébe.
Korábban szó volt arról, hogy a vágóhíd beindulásával a Pick leállítja saját sertésvágását. Összességében hogyan érinti a mohácsi üzem működése a Picket?
A Pick Szeged Zrt. szegedi üzemében 2017-ben valóban befejeződik a sertésvágás, és egyúttal megszűnik a pécsi üzemben folytatott csontozás-darabolás is. A Pick mostantól a húskészítménygyártásra és annak fejlesztésére fordítja majd minden erőforrását.
Híradások szerint Mohácson is nehéz volt megfelelő munkaerőt találni a lassan általánossá váló hazai munkaerőhiány miatt. A hazai húsiparból ráadásul sok hentes már korábban külföldön vállalt munkát. A Bonafarm Csoport "adott-e át" dolgozókat a mohácsi feldolgozónak, és az új üzem összességében hány fővel működik majd?
A magyar gazdaságban kialakult munkaerő-problémák mára szinte minden ágazatban jellemzővé váltak. Tény, hogy ebben a tekintetben az élelmiszer-feldolgozás és azon belül a húsipar különösen nehéz helyzetbe került, és a többi piaci szereplőhöz hasonlóan mi is, az MCS Zrt. is jelentős béremelésre kényszerültünk. Ennek és az erőteljes toborzási kampánynak köszönhetően ma már rendelkezésre áll az üzem beindításához szükséges munkaerő. A Pick Szeged Zrt. azon munkatársainak, akik a vágás, illetve a csontozás-darabolás területén dolgoznak, felajánlotta az MCS Zrt., hogy átveszi őket a mohácsi üzembe. Az érintett munkavállalók döntő része élt a lehetőséggel. A mohácsi üzemben összesen kb. 600 ember fog dolgozni.
A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.