Nagyon fontosnak tartják a magyar paprikát

MTI
Mintegy 170 millió forintos támogatást nyújt az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprika termesztő gazdáknak. A minisztérium, a múlt évhez hasonlóan, elősegíti a minőségi fűszerpaprika előállítást azzal, hogy támogatást nyújt a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, amely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági (de minimis) támogatásáról szóló rendelet várhatóan február végén jelenik meg. Ennek alapján a fűszerpaprika-termelők vissza nem térítendő mezőgazdasági - csekély összegű - támogatás kaphatnak. A tárca a forrás mértékét a támogatási időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 százalékában, de kilogrammonként legfeljebb 30 ezer forintban tervezi megállapítani.

A kormány a vidéki megélhetést, a jövedelmezőség növelésének támogatását továbbra is kiemelten kezeli - áll a tárca közleményében. További célkitűzés a magyar termékek piacra jutásának elősegítése. Ebben a kézimunka-igényes fűszerpaprika termesztésnek idén is jelentős szerepe lehet - közölték.

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gazdálkodó a fémzárolt vetőmag vásárlását számlával, a vetőmag minőségét pedig minősítő bizonyítvánnyal igazolja. A múlt évi tapasztalatok azt mutatták - jelzi az FM -, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt.

A tárcánál bíznak abban, hogy a gazdák 2015-ben a teljes keretösszeget felhasználják, és a jelenlegi mintegy 1300 hektár nagyságú vetésterület növekszik majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?