2024. augusztus 24. szombat Bertalan

Olcsóbb lehet az öntözés - Tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte a NAK

MTI
100 milliárd forint kárt tud okozni egy-egy aszályos év csupán a kukoricatermelést tekintve. Június 1-től tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pintér Sándor belügyminisztertől, így kevesebbe kerülhet az öntözés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy-egy aszályos év akár 100 milliárd forintos kárt okoz a kukoricatermesztésben, hiszen a kedvező időjárás által elérhető 9 millió tonnás országos gabonatermés tartós csapadékhiány esetén 6-6,5 millió tonnára esik vissza. Az öntözés megkönnyítése érdekében a NAK tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, június 1-től visszavonásig - mondta Győrffy Balázs agrárkamarai elnök.

Ha a belügyminiszter kihirdeti a tartós vízhiányos időszakot, akkor a gazdáknak az öntözéshez használt víz után nem kell kifizetniük az úgynevezett vízkészlet-járulékot. Az öntözés főként a magas hozzáadott értékkel rendelkező kultúráknál fontos, ilyen például a csemege kukorica, a vetőmagok és a rizstermesztés. A vidékfejlesztési programban 50 milliárd forint áll rendelkezésre öntözésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 23. 16:31