Felbecsülhetetlen károkat okozott a fagy a hazai gyümölcsösökben

Felbecsülhetetlen károkat okozott a fagy a hazai gyümölcsösökben

MTI
Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Apáti Ferenc kiemelte, hogy az első hidegbetörés legfőképpen a kajszibarackban és őszibarackban okozott károkat, míg az április első napjaiban tapasztalt mínuszok már mindegyik gyümölcsfaj esetében jelentős virágkárokat eredményeztek. A legnagyobb mértékben a korai fajták sérültek.

A virág- és rügykárok felmérése folyamatban van. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a kármérték nagyon változó nemcsak gyümölcsfajonként, hanem azon belül fajtánként, termesztőkörzetenként, emellett még olyan lokális tényezők is befolyásolják, mint a terepviszonyok vagy a talajadottságok, tette hozzá Apáti Ferenc.

Az alelnök ismertette, hogy a kajszibarackban a legnagyobb a virágokat és a gyümölcskezdeményeket ért károsodás mértéke, körzetenként eltérően 70-100%-os virágkárral számolnak. Jelentős virágkár sújtotta még az őszibarackot, továbbá 50% feletti a virág- és rügykár a cseresznye és a körte esetében is. Nem kímélte a hideg a diót, a meggyet, a szilvát és az almát sem. Ezeknél a fajoknál ugyan mérsékeltebb a károsodás, általában 20-50% közé tehető, azonban egyes fajtáknál és termesztőkörzetekben a virágkár mértéke akár az 50%-ot is meghaladhatja. 

Apáti Ferenc hangsúlyozta, hogy jelenleg csak virágkárokról lehet beszélni, az idei termés szempontjából döntő lesz még a következő hetek időjárása is. Ez azt jelenti, hogy a várható termés egyelőre nem előrejelezhető, legkorábban a virágzás után 4-6 héttel, május végére becsülhető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?