Kritikus a helyzet a magyar földeken: esőért imádkoznak a gazdák

Kritikus a helyzet a magyar földeken: esőért imádkoznak a gazdák

MTI
A kora tavaszi időjárás kedvezett a szántóföldi munkáknak, de a szárazság az ország több részén gondot jelent - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI kérdésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az összefoglaló szerint az éjszakai fagyok a szántóföldi növénykultúrákat nem károsították jelentős mértékben, a csapadékszegény időjárásának köszönhetően a belvíz is visszahúzódott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint ugyanakkor az elmúlt 90 nap csapadékösszege majdnem az egész Dunántúlon, Nógrádban, Pest megyében, és Bács-Kiskun megye nagy részén 10-30 milliméterrel elmarad a szokásostól. Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, valamint Veszprém, Fejér, és Pest megyék északi részén, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén a talaj felső rétegének nedvességszintje kritikusan alacsony - tették hozzá.

Az őszi vetések első fejtrágyázását már elvégezték a gazdák, jó ütemben halad a talajelőkészítés is a tavaszi vetések alá. A vetési munkák 7-8 fokos talajhőmérsékletnél kezdődhetnek meg. Őszi búzát csaknem 930 ezer, őszi árpát 250 ezer, őszi káposztarepcét 290 ezer hektáron vetettek a gazdák. Tritikálé 85 ezer hektáron, rozs 28 ezer hektáron került a földekbe. Az őszi vetések területe 1,58 millió hektár. Az őszi szántóföldi kultúrák átlagos állapotban teleltek át, az állományok részletes állapotminősítését áprilisban elején végzi majd el a NAK - közölték.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?