Elárulta az agrárminiszter, mi a magyar mezőgazdaság csúcsteljesítménye

Elárulta az agrárminiszter, mi a magyar mezőgazdaság csúcsteljesítménye

MTI
A magyar vetőmag-előállítás és -termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye, a mezőgazdaság ezen szelete évente csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő, amelynek fele exportra kerül - jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmag-üzeménél, ahonnan 4 kamion, 4000 hektárnyi szántóterületre elegendő magyar nemesítésű, martonvásári hibridkukorica vetőmagot indítottak el Kazahsztánba a hét utolsó munkanapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István kiemelte, hogy ez az esemény is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikája nagyon sikeres. Az agrárminiszter a vetőmag ágazatot egy innovatív területnek nevezte, szavai szerint a folyamatos megújulás erősíti a magyar agrárium versenyképességét és biztosítja a jövedelmezőségét is. Nemzetközi szinten is egyre nagyobb az igény magyar agártermékekre.

Az agrárminiszter elmondta, hogy a közép-ázsiai ország termelői egyre jobban igénylik a jó minőségű, a helyi szélsőséges klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, termésstabil búzafajtákat és kukoricahibrideket. A magyarországi vetőmag export jól illeszkedik a keleti nyitás programjába és támogatja Kazahsztán mezőgazdaságának fejlődését - állapította meg. Nagy István beszélt arról is, hogy Magyarország számára kiemelt prioritás a keleti nyitás és a Kazahsztánnal való stratégiai partnerség kiépítése, amelynek szilárd bázist adnak a két ország közötti szoros politikai és kulturális kapcsolatok.

Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat, a nemzetgazdaság motorja. Az ország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához, ugyanakkor a világ élelmiszertermelésével szemben jelentkező kihívásokra tekintettel a magyar mezőgazdaság számára kulcskérdés a termelés hatékonyságának a növelése

- fogalmazott Nagy István.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a kialakult sikeres együttműködésnek és jó gyakorlatoknak köszönhetően a magyar termékek, technológiák és szaktudás hosszú távon jelen lehet a kazah piacon, mint ahogyan a partnerek is megtalálják számításukat a magyar piacon. Nagy István kitért arra is, hogy a keleti nyitás mellett a déli nyitás is sikeres tud lenni.

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta, hogy cégcsoportjuk a kazahsztáni Almatiban nyitott a L.A.C. Holding Zrt.-vel együttműködve egy önálló raktárt, ahová ezeket a kukorica vetőmagokat elhelyezik. Ezek a magok rendkívül adaptívak és nagyon jól alkalmazkodnak az ott még kezdeti stádiumban lévő "agrárrobbanáshoz", az agrártechnológia fejlesztéséhez.

Miskucza Péter, a L.A.C. Holding Zrt. agrárigazgatója elmondta: a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. négyezer hektáron dolgozik, ennek egyharmadán vetőmagtermesztéssel, hibrid kukoricát pedig csaknem ezer hektáron termelnek.

Az eseményen részt vett Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is. Az Agrárminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarország Kazahsztánnal folytatott agrár-külkereskedelmi forgalmában az export az elmúlt négy teljes évben 4,2 és 11,2 millió euró között, az import 100 és 500 ezer euró között mozgott. 2020-ban a kivitel 86%-kal (5,2 millió euróra), a behozatal pedig 67%-kal nőtt (100 ezer euróra) 2019-hez képest.

(A cikkben szereplő képek az MTI/Mészáros János tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?