Erre nem sokan számítottak: megdöbbentő eredményekkel zárult az aratás Békésben

Erre nem sokan számítottak: megdöbbentő eredményekkel zárult az aratás Békésben

MTI
Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el. Őszi búzából csaknem 84 ezer hektárról közel 530 ezer tonna termést takarítottak be, a termésátlag 6,3 tonna volt hektáronként. Őszi árpát 22 600 hektáron vetettek, 7 tonna lett a termésátlag, csaknem 160 ezer tonna az össztermés. Őszi káposztarepcét 16 420 hektárról gyűjtöttek be, 2,7 tonna a termésátlag, az össztermés meghaladja a 44 ezer tonnát - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága kedden az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az őszi árpa esetén a "meglepően jó eredmények" részben a hibrid fajtáknak köszönhetők, részben a hűvösebb tavaszi időjárásnak. Az őszi árpa felvásárlási ára némileg csökkent az utóbbi hetekben, jelenleg tonnánként 52-54 ezer forint körül alakul; a sörárpa ára ennél 10-15 százalékkal magasabb. Őszi búza esetén a gazdák is sokkal rosszabbra számítottak, a 6,3 tonnás hektáronkénti termésátlag az utóbbi évek egyik legjobbika; hallani 9-10 tonna/hektár hozamú táblákról is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termés fele takarmány, fele étkezési minőségű. A felvásárlási árak emelkednek; a takarmánybúza tonnájáért 60-62 ezer forintot adnak, az étkezésiért 64-67 ezret. A titkár szerint a magas árakat az okozza, hogy fuzárium és egyéb betegség nem ütötte fel a fejét, illetve az erősen csapadékoshiányos idő miatt kevesebb kukoricatermés várható, így a takarmányigényt többen búzával elégítenék ki. 

Az őszi káposztarepce ára rekordot döntött, tonnája 200-205 ezer forint, igaz, a szerződött árak ennél jóval alacsonyabbak, 140-160 ezer forint körül mozognak  

- közölte Barabás Béla. 

A titkár szerint a gazdák többségének jövedelmező lett az idei éve, megjegyezte ugyanakkor, hogy nőttek a költségek is. A növényvédő szerek, a műtrágya, az energia - főleg a gázolaj - ára emelkedik, ahogyan a munkabérek is. A NAK megyei igazgatósága közlése szerint Békésben raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek és nem is várhatóak. A megyei gazdák 373 esetben jelentettek be kárt, többségük aszály miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az aratási koordinációs bizottsági ülésen jelezte, egy hónap alatt 86 tűzeset volt, amiből 9 mezőgazdasági jellegű. Három kombájntűz volt, egy esetben a kár eléri a 100 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?