Meglepő hírek érkeztek a magyar kajsziról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a magyar kajsziról: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
Elkerülték a tavaszi fagyok a barackosokat, a hazai és az európai termelők is jó szezonban bizakodnak. Az idén a spanyol ültetvények szenvedtek komoly és a görögök mérsékeltebb károkat, míg a többi termelő átlagos vagy kevésbé jelentős termésveszteséggel vészelte át ezt az időszakot. Szakértői becslések szerint a 2021-es 393 ezer tonna után ebben az évben 515 ezer tonna körüli mennyiséget takaríthatnak be az uniós kajszitermesztők. Ez csaknem harmincszázalékos emelkedés a tavalyi rekordalacsony szinthez képest, az elmúlt öt év átlagát azonban még így is nyolc százalékkal alulmúlja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legkedvezőbb kilátások jelenleg Olaszországban vannak, náluk 11 százalékos termésnövekedést jósolnak, az idén várt 263 ezer tonnás termés a teljes uniós mennyiség felét teheti ki - írja a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzése alapján. A hazai termelők az előző évekhez képest jó termést remélnek, a FruitVeb szerint egyelőre úgy tűnik, hogy elegendő mennyiségű magyar barack kerül idén a piacra, csak a nagyon korai fajták esetében lesz terméskiesés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fagyveszélyes időszakban a gazdák minden eszközt bevetettek, hogy elkerüljék a károkat - emlékeztetnek. Jelenleg háromféle technológiával lehet eredményesen védekezni a fagy ellen: a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, a paraffingyertyás hőtermeléssel és a szélgépek alkalmazásával. A hazai nyolcvanezer hektárnyi gyümölcstermő terület 10-15 százalékán védekeznek a gazdák a fagyok ellen valamilyen módszerrel, míg ténylegesen hatékony technológiákat ötszázaléknyi területen alkalmaznak. Bár alacsonynak tűnik ez a mérték, mégis jelentős az elmozdulás, hiszen három-négy évvel ezelőtt az arány még csaknem nulla százalék volt. A következő időszakban pedig tovább nő majd a fagyvédett ültetvények aránya, hiszen az év elején nyitva álló pályázat eredményei még nem az idén, hanem jövőre mutatkoznak meg a gyakorlatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?