Itt a bizonyíték: teljesen új növények hódíthatják meg a magyar földeket

Itt a bizonyíték: teljesen új növények hódíthatják meg a magyar földeket

MTI
Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Csongrád-Csanád megyei Székkutason. A Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomáson megrendezett eseményen 26 nemesítőház kapott díszokiratot, amellyel összesen 15 szántóföldi növényfaj mintegy 88 fajtáját (egy közülük kertészeti növényfajta) ismerte el tavaly a Nébih.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az érvényes jogszabályok értelmében Magyarországon csak állami elismerésben részesített (regisztrált) növényfajták szaporíthatók és hozhatók forgalomba. Oravecz Márton, a Nébih elnöke tolmácsolta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjét, aki kiemelte, hogy már több mint 1300 növényfajtát ismert el az állam, ami hozzávetőlegesen 5 százaléka az Európában elismert fajtáknak. Hozzátette: évente csaknem 260 új fajtajelöltet jelentenek be, és nagyságrendileg átlagosan 90 fajtát államilag el is ismernek. Az ünnepélyes díszokirat-átadón kívül három évfordulót is ünnepeltek szerdán Székkutason: 130 éves a magyarországi növényfajta-kísérlet, idén lett 10 éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és 70 éves a Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06