Súlyos gondok a magyar földeken: nagy a veszély, bármikor beüthet a baj

Súlyos gondok a magyar földeken: nagy a veszély, bármikor beüthet a baj

MTI
A növényvédelemben még legalább egy hét fagyos időszakra lenne szükség a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, de szombattól enyhül az idő - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a mögöttünk álló egy hétben az idén először fordult igazán téliesre az időjárás, a hőmérséklet múlt szombatig még 2-4 fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett, a héten éjszakánként már mínusz 7 és mínusz 10 fok közé hűlt a levegő, és napközben is csak kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 A napi átlaghőmérsékletek az idei télen először maradtak több napon át országszerte fagypont alatt. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái nem voltak olyan hidegek, ami kifagyással veszélyeztette volna a vetéseket - írták. Hozzátették: a januári tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat. A túl enyhe idő a tél közepén különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Február első felének hidegebb időjárása azonban visszafogja az idő előtti fejlődést, de még nem hat károsan. Közölték azt is: a kemény éjszakai fagyokra nagy szükség van a növényvédelemben, sőt még legalább egy hét ilyen fagyos időszak lenne jó a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, szombattól azonban enyhül az idő, néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra kell számítani számottevő csapadék nélkül. A változóan felhős, többnyire napos időben a belvízfoltok további csökkenése várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?