Itt van Ukrajna nagy terve: ez sok európai országot érinthet

Itt van Ukrajna nagy terve: ez sok európai országot érinthet

MTI
A lengyelországi tranzitutaknak az ukrán mezőgazdasági termékexport előtti ismételt megnyitását szeretné első lépésként elérni varsói megbeszélésein Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az első lépésnek a tranzit megnyitásának kell lennie, ez fontos és feltétlenül meg kell tenni, mielőtt más dolgokról is tárgyalnánk

- mondta Mikola Szolszkij.

Az ukrán mezőgazdasági miniszter Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett kommentárjában arról is beszélt, hogy Ukrajna élelmiszer-exportjának mintegy 10%-a lépi át a lengyel határt, hozzátéve, hogy Magyarországon keresztül az ukrán mezőgazdasági exportnak mintegy 6%-a halad át. A szakpolitikus megjegyezte, hogy az élelmiszeripari termékek tranzitja zavartalanul zajlik Magyarországon és Szlovákián keresztül. A miniszter közölte, hogy szerdán Romániával, csütörtökön pedig Szlovákiával folytatnak egyeztetéseket a kérdésben.

Az Ukrajna gabonaexportját bonyolító fekete-tengeri kikötők forgalma tavaly leállt az orosz katonai akció miatt, így az ukrán gabona a szomszédos kelet-európai országokon keresztül keresett magának utat a külföldi piacokra. Az Európai Unióban jellemző termelői árnál lényegesen olcsóbb ukrán gabona azonban logisztikai problémák miatt a tranzitországokban rekedt és komoly árversenyt támasztott a helyi mezőgazdasági termelőknek. A fekete-tengeri hajózási útvonalakat tavaly júliusban nyitották meg ismét az ukrán gabonaszállítások előtt az Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között létrejött megállapodásnak köszönhetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?