Elment a csapadék, de marad a hideg: ilyen idő lesz

Elment a csapadék, de marad a hideg: ilyen idő lesz

MTI
Csapadék nem valószínű holnap estig, legfeljebb csak az ország közepén lehet egy-egy zápor, de hűvös és szeles lesz az idő, sok napsütés mellett. Éjszakára már őszies hidegre vált az idő.

Európa időjárását egy hullámzó frontrendszer osztja két részre: a front előtt, a Kelet-európai-síkságon még nyáriasan meleg idő a jellemző, ugyanakkor Közép- és Nyugat-Európában hűvös van. A front felhőzetéből nagy területen hullott jelentős mennyiségű (10-20 mm) csapadék, sőt a Kárpát-medence déli határvidékén 30-60 mm közötti értékek is előfordultak.

Ezzel szemben Nyugat-Európában csapadékmentes, napos az idő, az óceán felől érkező ciklon felhőzete még éppen csak elérte a Brit-szigeteket. A Kárpát-medence időjárását eddig meghatározó magassági teknő kelet felé vonul, nyugat felől egy köztes anticiklon helyeződik fölénk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csapadék csak helyenként fordulhat elő

Idehaza tovább szakadozik, csökken a felhőzet, délután a Duna-Tisza közén meglévő összeáramlás zóna mentén alakulhat ki néhol zápor, emellett ott maradhat legtovább felhős az ég. Az éjszaka a legtöbb helyen derültnek ígérkezik, de a középső országrészben továbbra is lehetnek erősen felhős tájak.

Hétfőn már országszerte napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Vasárnap a Dunántúlon és a keleti harmadban erős, néhol viharos lesz az északi, északnyugati szél, másutt legfeljebb élénk széllökések várhatók. Éjszakára a Tiszántúl kivételével mérséklődik a légmozgás, de arrafelé még hétfőn is élénk marad a szél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szaharai port hoz a szél
Növény

Szaharai port hoz a szél

Északnyugaton heves zivatarok lehetnek még estig, máshol jobbára nyugodt, bár szeles időjárás várható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 29. 16:04