Váratlan hírek érkeztek a magyar búzáról: meglepő számokat hozott 2024

Váratlan hírek érkeztek a magyar búzáról: meglepő számokat hozott 2024

MTI
Bár a tavalyi - elmúlt 20 év távlatában második legjobb - búzatermésnél jóval alacsonyabb lett az idei eredmény, az utóbbi évtizedet nézve mégis átlagosnak mondható. Ez pedig elgondolkodtató lehet a jövőt illetően, hiszen a klímaváltozás hatásai egyre erősebbek, és ezt a tavaszi vetésű szántóföldi kultúrák egyre inkább érzik, az őszi vetésűek hozzák a biztos szintet. A stabil termésmennyiség mellett azonban a megfelelő minőség is fontos, ezen a téren pedig még bőven van tennivaló.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Magyarország mezőgazdasági területe - a 2024. június 1-i adatok szerint - 5,1 millió hektárt tett ki, amelyből az eddig elérhető adatok alapján 1,25 millió hektáron takarítottak be idén búzát, rozsot, zabot és tavaszi, valamint őszi árpát. Ebből a búza termesztése dominált, amelyet mintegy 922 ezer hektáron vetettek idén. A búza vetésterületét tehát nem viselte meg az elmúlt évek rossz szériája, ami a korábban legyőzhetetlennek hitt kukorica trónvesztéséhez vezetett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben az időjárás kedvezett az őszi vetésű gabonáknak, így azok a megszokottnál gyorsabban fejlődtek, a szakemberek szerint folyamatosan 2-3 héttel előrébb jártak, mint általában. Bár a nyár eleji hőhullámokat a júniusi csapadék ellensúlyozta, júliusra a csapadék mennyisége jelentősen csökkent. Ezen okok miatt a főbb gabonafélék termésmennyisége idén alacsonyabb volt az előző évhez képest. Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár július végi jelentésében elmondta, hogy az őszi búzát 864,5 ezer hektáron takarították be, és az országos termésátlag 5,8 tonna/hektár körül alakult, ami kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év átlagait is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Nemzeti Archívum és az MTI közös grafikonja szerint idén a búza és a durumbúza betakarított termésmennyisége - várhatóan - 5,34 millió tonna lesz, ami mintegy 600 ezer tonnával lesz kevesebb a tavalyi eredménynél.

Forrás: KSH/MTI/Nemzeti ArchívumForrás: KSH/MTI/Nemzeti Archívum

Ahogy a grafikonból is látható, a búza betakarított termésmennyisége Magyarországon az elmúlt 10 évben általában 5-5,4 millió tonna körül mozgott, és csak három kiugró év volt. Ebből kettő, a 2016-os 5,6 millió tonnás és a 2023-as 5,9 millió tonnás rekord pozitív volt, míg a hazai mezőgazdaságban egyfajta mérföldkővé vált történelmi aszály évében, 2022-ben 4,3 millió tonna búzát arattak le az országban.

Bár a búzatermés az elmúlt 10 évben relatíve stabilnak volt mondható, a következő években egyfajta növekedés várható, mivel az őszi gabonafélék vetésterülete növekedni kezdett, hiszen ezeket - úgy fest - kevésbé viselik meg a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események. A kérdés csak az, hogy a terméshozamok mellett a minőséget is sikerül-e javítani, hiszen az idei termés - bár mennyiségileg megfelelő lett - a minőség terén elmaradt az elvárásoktól, amint azt az Agrárszektor által megkérdezett gazdálkodók is elmondták.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?