Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákból idén négyféle áll az egészséges, hazai termékek iránt elkötelezett, saját kertet művelő vásárlóközönség rendelkezésre. Az erős szárú ceglédi tájfajtát a sűrű bokrosodás jellemzi, sárgás-narancsos színű, ropogós, édes termései nyersen fogyasztva a legfinomabbak. A faddi, lilás-rózsaszínes bogyójú tájfajta - kedvező időjárás esetén - akár két méter magasra is megnő, gyümölcsös ízvilágával önmagában és salátákhoz is kiváló. Az aprószemű, édes, üde ízvilágú máriapócsi koktélparadicsommal bármikor feldobható egy saláta vagy hidegtál, míg a tolna megyei tájfajta barázdált, lédús termései ököl méretűre is megnőnek.
Ökotudatosan a legkisebb "palántákkal"
Az elmúlt két évben több ezer kiskertben nevelgették, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek. Sőt, miután a kutatási projekt megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, sokan hallhattak a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Az ÖMKi sikeréről az Agrárszektor is beszámolt.
Az idei szezonban a gyerekeket szeretné bevonni és tanítani a bio termesztés alapjaira az ÖMKi. Ezért ajánlottak fel idén először tájfajta paradicsompalántákat az országosan működő Ovikert programnak. A lassan tíz éve sikeresen működő kiskertész "mozgalomnak" köszönhetően ugyanis, ma már 30 óvodában, több mint 10 ezer gyermeket sikerült bevonni többezer palánta ültetésébe és gondozásába. A kiskertész "módszerrel" a gyerekek megtapasztalják, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett, bio zöldség.
Stiller Tamás, séf és az ötlet gazdája a program hátteréről elmondta, hogy azon vannak, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássák. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát, nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak vagy derékig ér a fű.
- tette fel a kérdést Stiller Tamás.
Az Ovikert programhoz hasonlóan a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gaszrohős Palánták Programja is ilyen célokon munkálkodik. A tájfajta paradicsompalánták az ÖMKi felajánlásaként általuk budapesti és főváros környéki óvodás csoportokhoz fognak kerülni. A tájfajta paradicsom kutatás első éveiben a hazai génbankból 35 paradicsom tételt kért ki az ÖMKi, majd országszerte ökogazdaságokkal és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) együttműködve válogatták ki a legjobb tájfajtákat. A palánták kereskedelmi forgalomba kerülése óriási eredmény, kiválóan szemlélteti a tudományos kutatások, és ezen belül is a részvételi kutatás hasznosulását a gyakorlatban.
- mondta el a program sikerében bízva Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.
Hol szerezhetők be idén a palánták?
A vásárlók tavaly egy országos áruházláncból egy nap alatt több ezer palántát kapkodtak el, ezért a szervezők idén 20 ezer tőre emelték a készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyek május közepétől már hat különböző budapesti átvevőhelyen elérhetőek lesznek. Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a
kistermelőket.