Problémák a feldolgozóiparban: ha így megy tovább, eltűnhet a konzervuborka

agrarszektor.hu
Olyan komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik - emelte ki Ledó Ferenc, a Fruitveb elnöke, a siófoki Agrárszektor Konferencián. A kertészeti ágazatban egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért mindenképp a gépesítés és a precíziós gazdálkodás fokozása lenne a jövő év egyik fontos feladata. A gyümölcságazatot tekintve, habár egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, az elnök szerint az igazi gondok csak most következnek, amikor is az étkezési almát akarják majd eladni a termelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kertészeti ágazatot több negatív hatás is jellemezte idén, ilyen a szélsőséges időjárás, az akut munkaerőhiány, az időnkénti piaci túlkínálat, valamint a feldolgozói kapacitás időszaki hiányossága - tájékoztatott Ledó Ferenc. A zöldséghajtatásban a kiegyensúlyozott ár volt a jellemző idén, habár a meleg április és május miatt a hidegfóliás termesztés 3 héttel korábban jelentkezett, ami átmeneti piaci zavarokat okozott. A paradicsomtermesztés jelentősen nőtt az elmúlt évben, és látványos volt a cherry típusok térhódítása 2018-ban. Növényvédelmi gondok ugyan csak a szezon végén jelentkeztek, de így is okoztak fejtörést a gazdáknak, megjelentek ugyanis a molykártevők, az atkák és a poloskák - tette hozzá. 

A szabadföldi zöldségtermesztésben egészen sokáig úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű csemegekukorica lesz, a másodvetéseknél azonban jelentős kelési problémák és kihagyások voltak, így a rekord elmaradt - mondta az elnök. Az ipari paradicsom ezzel szemben sikernövény lett Magyarországon, és idén sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést. A konzervuborka esetén ugyanakkor a feldolgozóiparban olyan komoly problémák vannak, hogy akár a gyártás jövőjét is veszélybe sodorhatja. 

Ha Európa gyümölcstermesztését nézzük, akkor a 2018-as termésmennyiségek összességében nagynak tekinthetők, kivételt képez azonban ez alól az őszibarack és a kajszibarack. Ha Magyarországi viszonylatban nézzük, akkor elmondható, hogy habár egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, Ledó Ferenc szerint az igazi gondok majd csak most következnek, amikor is az étkezési almát akarják eladni a termelők. Az alma egy része ugyanis jelenleg a tárolókban van, sok esetben ez pedig szükség tárolót jelent, ahol csak karácsonyig, vagy januárig tárolhatók az almák. 

A 2019-es évben több feladat is vár a kertészeti ágazatra - hangsúlyozta az elnök. Az egyik ilyen a termelés színvonalának, valamint biztonságának növelése, amit a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentésével lehetne elérni. Mindenképp fontos lenne az öntözés és a tápanyagutánpótlás megoldása, illetve mivel egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért a precíziós gazdálkodást és a gépesítést is fokozni kellene. Ledó Ferenci szerint ugyanakkor a feldolgozóipar fejlesztését mindenképp érdemes lenne előtérbe helyezni, valamint az adózási jogi háttér és a támogatások átalakulása is fontos feladat a jövőben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?