Nem akármilyen növénnyel tarolna a magyar családi gazdaság: óriási siker lehet

Nem akármilyen növénnyel tarolna a magyar családi gazdaság: óriási siker lehet

MTI
A molekuláris genetikai eszközök lehetőségeit aknázzák ki a ciroknemesítés során az Alfaseed Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. karcagi telephelyén, ahol egy 1200 négyzetméteres tároló és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok is épül; a két fejlesztésre több mint 680 millió forintot fordítanak  - közölte a cég az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A genetikai alapú ciroknemesítésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Plusz (Ginop Plusz) európai uniós társfinanszírozású pályázatán csaknem 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a budapesti székhelyű Alfaseed Kft., a támogatás intenzitása 68,24 százalék - írták. A 2022 tavaszán indult és a tervek szerint 2025 tavasszal véget érő projekt a nemesítést rendkívül hatékonnyá tevő ipari kutatást, emellett kísérleti fejlesztést is tartalmaz, egyben új eszközöket is vásároltak.

Az év eleje óta a nemesítési program szolgálatában áll a növénynemesítő kamra (speed breeding chamber), amelyben modellezni képesek bármilyen éghajlati viszonyt, gyorstenyésztési folyamatot tudnak létrehozni, azaz lerövidül a nemesítési folyamat. A kiemelt fontosságú tulajdonságok figyelembevétele mellett, elméletileg a nemesítési folyamat 8-10 évről akár 4-6 évre csökkenthető egy új hibrid kialakítása során - közölték. Az új nemesítési eljárások ismeretében, az új eszközök használatával olyan tulajdonságokat tudnak rögzíteni az új hibridekben a szemes cirkok esetében, mint a magas fehérjetartalom, magas termőképesség, betegség-ellenállóság, növényvédőszer-tolerancia az eddig meglévő jó alkalmazkodóképesség, szárazságtűrés mellé - közölték. Az Alfaseed Kft. célja, hogy nemesített anyagaik minőségükben, terméspotenciáljukban méltó versenytársai legyenek az Európában és Európán kívül nemesített cirokhibrideknek és -fajtáknak.

A vállalat, gyártó és feldolgozó kapacitás kiépítésére a Ginop Plusz egy másik, szintén európai uniós társfinanszírozású pályázatán több mint 202 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás intenzitása 70 százalék. A már folyamatban levő és a tervek szerint idén szeptemberben záruló projektben infrastrukturális és ingatlan beruházást, illetve az információs technológia fejlesztését vállalták. A kutatási és termelési tevékenység növelése humánerőforrás-fejlesztéssel is jár - írták.

Egy 1200 négyzetméteres tároló és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok épül, amely közvetlen kapcsolatban lesz a feldolgozó és raktárépülettel. A két épület funkcionálisan is összekapcsolódik. Az új épületben egy elkülönített, külön kezelhető "okos végtermék" raktár lesz RF ID T-home raktározási rendszerrel ellátva, ahol minden egyes csomag egyedileg nyilvántartott. Az üzleti felhőszolgáltatás lehetővé teszi, hogy munkaállomástól függetlenül elérhetők legyenek az információs rendszerek és akár távolról, valós időben tájékozódjanak a munkatársak a változásokról, információkról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29