Százmilliós beruházás Szegeden: kapacitást bővített a magyar zöldséges cég

Százmilliós beruházás Szegeden: kapacitást bővített a magyar zöldséges cég

MTI
Uniós támogatással, több mint 178 millió forintos beruházással bővítette Szegeden kapacitását a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Prémium Kert Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a projektben - amelynek költségeiből 124,67 millió forintot feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatás fedezett - a többi közt saláta előkészítő- és csomagológépet állítottak üzembe, a csomagolótér állandó hőmérsékletének biztosítása érdekében szigetelték az épületrészt, továbbá a cég elektromos és gyalogkíséretű targoncát vásárolt.

A fenntartható működés érdekében a műanyag göngyölegeket tisztító rekeszmosó, a dobozok, raklapok, csomagolóanyagok hatékony szállítását, újrahasznosítását lehetővé tevő bálázó működik a cégnél. A selejtként érkező vagy sérült friss árut komposztalapanyagként használják majd föl, az Algyői úti telephely energiaigényét pedig részben az újonnan telepített napelemes rendszer fedezi majd.

A 2007-ben alapított Prémium Kert Kft.-t 2010 őszétől működik több nagy, nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc beszállítójaként. A cég az Alföldön megtermelhető, kiváló minőségű zöldségek-gyümölcsök, paradicsom-, paprika-, uborka-, burgonya-, salátafélék, sárgarépa, valamint szamóca, sárgadinnye, őszibarack, nektarin értékesítésével foglalkozik. A vállalkozás specialitása a nagyobb hozzáadott értéket képviselő, kis kiszerelésű, csomagolt termékek forgalmazása.

A vállalkozás kétharmad részt zöldséget, egyharmad részt gyümölcsöt értékesít partnereinek. A cég a beruházással fejlesztette a nagykereskedelemhez kapcsolódó csomagolását, így meghatározó beszállítója lehet a nagy élelmiszerláncoknak belföldön és külföldön egyaránt. Az értékesítés 10%-a az export, főleg a német piacra szállítanak, de a csomagolási technika fejlesztésével a kivitel arányának növelése is cél.

A cég elsődlegesen Csongrád-Csanád vármegyei termelőkkel működik együtt, de vásárol zöldséget, gyümölcsöt Békés és Bács-Kiskun vármegyéből is. Több mint száz kertész család szállít a Prémium Kert Kft.-nek évek óta. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú, húsz alkalmazottat foglalkoztató  Prémium Kert Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly - az előző évet csaknem 30 százalékkal meghaladva - 5,037 milliárd forintra nőtt. A vállalkozás adózott eredménye tavaly az előző évhez képest csaknem 200 millió forinttal, 280 millió forintra nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?