Óriási beruházás: hatalmas tormaraktárt építettek Vámospércsen

Óriási beruházás: hatalmas tormaraktárt építettek Vámospércsen

MTI
Mintegy 150 millió forintból bővítette raktározási kapacitását a tormakereskedelemmel foglalkozó vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft., amellyel az eddigi háromszorosára növelheti forgalmát - közölte a cég az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a Hajdú-Bihar megyei társaság a fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott. A beruházás keretében felépítettek a telephelyükön egy 468 négyzetméteres csomagoló és hűtött raktárt, új eszközöket szereztek be és telepítettek egy 50 kilowattos napelemes rendszert - írták. A projekt célja a raktározási kapacitás bővítése és a meglévő, valamint az új vevői igények minél gyorsabb kiszolgálása volt. 

A fejlesztés keretében vettek egy targoncát, egy csomagológépet és egy zsugoralagutat. Ez utóbbiak használatával az eddigi 1,5-2 tonnás csomagolt tormamennyiséget 5-6 tonnára növelhetik. Az így keletkező árbevétel-növekedést további fejlesztésekre, versenyképességük fokozására és létszámbővítésre fordítja a 2002-ben alapított cég. A vállalkozás jelenleg 12 főt foglalkoztat.

Horváth Zsolt, a cég ügyvezetője elmondta: Hajdú- Bihar vármegyében 7-8 falu foglalkozik tormatermesztéssel, főként tőlük vásárolják a tormát. A Platanus-H Kft. is, ahogy a legtöbb vállalkozás exporttal foglalkozik, hazai piacra 1% kerül a termékeiből. A vállalkozás éves szinten 30 tonna tormát termeszt, ehhez vásárol fel még további 1000 tonnát. Magyarországon körülbelül 15-20 ezer tonna terem tormából, így a Platanus-H Kft. a hazai termés kevesebb mint 10%-ával kereskedik - magyarázta Horváth Zsolt.

Elmondta, hogy 2023-ban mintegy 750 millió forint árbevételt ért el a cég, ami kissé elmarad a 2022-es több mint 789 milliótól. A nyereségük 2022-ben 56 millió forint volt. A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 587 millió forint bevétel mellett, 106 millió forint nyereséget könyveltek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?