Döntöttek a németek: mégis beengedik a mezőgazdasági idénymunkásokat az országba

Döntöttek a németek: mégis beengedik a mezőgazdasági idénymunkásokat az országba

MTI
Feloldják a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt teljes tilalmat és az ágazat munkaerőigénye miatt szigorú szabályok mellett mégiscsak engedélyezik több tízezer külföldi mezőgazdasági idénymunkás beutazását Németországban a szövetségi belügyminisztérium és a mezőgazdasági és élelmezési minisztérium csütörtöki megállapodása szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavaszi munkákra, például a Németországban rendkívül népszerű spárga betakarítására május végéig nagyjából 100 ezer idénymunkásra van szükség az ágazatban, de a járvány miatt március 20-án elrendelt beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban. Ők többnyire európai uniós társországok - főleg Lengyelország, Románia, Bulgária - állampolgárai, és az eredeti szabályok szerint 75 munkanapot dolgozhatnak le a gazdaságokban. Engedélyeiket meghosszabbították, így 115 munkanapot teljesíthetnek, a napról-napra súlyosbodó munkaerőhiány miatt pedig rendkívüli és átmeneti szabályokat léptetnek életbe a hiány enyhítésére.

Áprilisban 40 ezer, májusban további 40 ezer külföldi idénymunkást fogadhatnak fel a mezőgazdasági termelők. Ezek a munkavállalók kizárólag repülővel, és csak csoportosan utazhatnak be Németországba, és ugyanígy távozhatnak. Foglalkoztatásukról a vállalkozások az ágazati érdekképviseletekkel és a hatóságokkal együttműködve gondoskodnak. A szabályokat a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) ajánlásai alapján dolgozták ki.

Az idénymunkásokat a szövetségi rendőrség egységei fogadják a kijelölt repülőtereken. Azonosításuk után megvizsgálják egészségi állapotukat, az eredményeket közlik a területileg illetékes közegészségügyi hivatallal. Fertőzésgyanú esetén megtagadják a belépést az országba. Az idénymunkásokat legfeljebb 20 emberből álló csoportokba osztják. A csoportok tagjai az első 14 napon - a koronavírus lappangási ideje alatt - karanténban vannak, vagyis együtt dolgoznak, szabadidejükben sem érintkezhetnek más csoportok tagjaival és nem hagyhatják el szállásukat, illetve a munkavégzés helyét.

Az igen részletes szabályozás a többi között a szállások berendezéséről is tartalmaz előírásokat. Gondoskodni kell például arról, hogy minden szobában, konyhában és fürdőszobában legyen legalább egy feltöltött fertőtlenítőszer-adagoló, és arról is, hogy naponta többször fertőtlenítsék a kilincseket és a konyhai, a fürdőszobai csaptelepeket. A szállásokon és a csoportok szállításához használt járműveken csak minden második férőhelyet szabad betölteni, hogy elkerüljék a járvány terjedését elősegítő zsúfoltságot. A munkások csak védőmaszkban és kesztyűben dolgozhatnak, más csoport tagjaitól legkevesebb másfél méter távolságot kell tartaniuk. Szállásukon nem fogadhatnak látogatókat. 

Fertőzésgyanú esetén koronavírus-tesztet kell végeztetni, a megfertőződött vagy fertőzésgyanús idénymunkásokat el kell különíteni a többiektől. Csoportjuk többi tagját is el kell zárni a többi munkacsoporttól, és valamennyi munkavállalónál el kell végeztetni a tesztet.

A mezőgazdasági minisztérium a munkaerőhiány enyhítésére egy külön állásközvetítő portált is indított. A tárca vezetője, Julia Klöckner a belügyminisztériummal kötött megállapodást ismertető berlini tájékoztatóján elmondta, hogy egy hét alatt csaknem 40 ezren jelentkeztek idénymunkásnak önkéntes alapon vagy fizetésért. Azonban ezekre a komoly szaktudást igénylő és nehéz fizikai munkákra nem mindenki alkalmas - jelezte. A két tárca közös terve szerint különböző belföldi csoportok - például az előadások, szemináriumok nélkül maradt egyetemi hallgatók, a munkanélküliek és a menekültek - mozgósításával nagyjából további 10 ezer embert lehet szerezni a tavaszi mezőgazdasági munkák elvégzésére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?