Javában zajlik az aratás: ebben a megyében biztos nem lesz rekordtermés idén

Javában zajlik az aratás: ebben a megyében biztos nem lesz rekordtermés idén

MTI
A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden Szolnokon, aki abban bízik, hogy az aratás ideje alatt nem lesz további esőzés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hubai Imre Csaba a megyei aratási koordinációs bizottsági ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, javában zajlik az őszi káposztarepce betakarítása és a búzát is elkezdték aratni a gazdálkodók. A kamara megyei elnöke hozzátette, a betakarítási munkákhoz szükséges kombájn- és tárolókapacitás a megyében rendelkezésre áll.

Őszi árpából a 28 ezer 249 hektár terület 95%-án végeztek a betakarítással. A hozamok kedvezőbbek a vártnál, a megyei termésátlag hektáronként 5,42 tonna. A júniusi nagy mennyiségű csapadékot még tudták hasznosítani a növények a szemek kinevelése során, de a mélyfekvésű, rosszabb vízgazdálkodású talajokon belvízfoltok is megjelentek az állományokban, mondta Hubai Imre Csaba. A termény felvásárlási ára tonnánként 42-46 ezer forint körül alakul a megyében.

Mostanáig az őszi káposztarepce vetésterületének 70%-án végeztek a termelők a betakarítással. A learatott terület 16 ezer 744 hektár, a termésátlag hektáronként 2,33 tonna. A szakember hozzátette, hogy az őszi vetésű növények közül a repcét viselte meg leginkább az aszályos tavaszi időjárás. A napi átvételi árak tonnánként 120-125 ezer forint körüliek, minőségtől függően. Az előkötéseknél tonnánként 115 ezer forint árakon szerződtek a felvásárlók, árulta el Hubai Imre Csaba.

Az őszi búza termésátlaga hektáronként 4,78 tonna. A sok csapadék kedvezett a gombás betegségek kialakulásának- jegyezte meg, hozzátéve: az átvételi árak tonnánként 45-53 ezer forint között alakulnak, a minőség függvényében.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott "rekordévnek" nevezte az ideit, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz, a több mint 650 kérelem 550-nél is több termelőt érint. Aszály miatt kárenyhítési kérelmet több mint 57 ezer hektár vonatkozásában jelentettek be a gazdák, ez 3600 földterületet jelent a megyében. A belvízkár miatt benyújtott kérelmek több mint 2500 hektárt érintenek a megyében - közölte. A kormánymegbízott hozzátette, hogy a februári-márciusi fagy miatt sok gyümölcsös nem termett, a kajszibarack szinte eltűnt a megyéből. A jól működő jégkárelhárító rendszernek köszönhetően viszont a jégkárokkal kapcsolatos bejelentések csökkentek Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?